Το μυστικό της επιτυχίας του σπιτικού φύλλου κρύβεται στη ζύμη. Πρέπει να είναι πολύ μαλακή και να κολλάει ελάχιστα στα δάχτυλα. Η Ελένη Ψυχούλη μας δείχνει βήμα – βήμα πώς να ανοίξουμε σπιτικό φύλλο.
Υλικά
600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 σφηνάκι ξίδι ή ρακή
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει
* Ρίχνετε όλα τα υλικά της συνταγής σε ένα μπολ και ανακατεύετε.
* Σχηματίζετε μια μπάλα με τη ζύμη και τη μεταφέρετε στον πάγκο, για να μπορείτε να τη δουλέψετε πιο εύκολα.
* Για να είσαστε σίγουροι ότι η ζύμη είναι έτοιμη, κάνετε το κόλπο με το 100. Δηλαδή όσο ζυμώνετε μετράτε από το 1 ως το 100.
* Την κάνετε μπάλα, τη μεταφέρετε σε μπολ, τη σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και την αφήνετε σε κάπως ζεστό μέρος, προφυλαγμένο από τον αέρα για περίπου 30 λεπτά.
* Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεία επιφάνεια, όπως ο πάγκος της κουζίνας, την πλάθετε σε μπαστούνι και την κόβετε -για τις συγκεκριμένες ποσότητες- στα 4.
* Για να ανοίξετε λεπτό φύλλο χρειάζεστε λεπτό πλάστη. Αλευρώνετε, λοιπόν, τον πάγκο της κουζίνας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγεται κάθε ένα από τα 4 κομμάτια ζύμης σε λεπτό φύλλο.