Μια ανοιχτή πίτα από την περιοχή της Κακαβιάς. Πλούσια σε γνήσια τοπικά προϊόντα όπως ο σπιτίσιος τραχανάς, η φέτα και το αγνό βούτυρο, που τώρα τα βρίσκουμε πιο εύκολα στις πόλεις, σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.
Υλικά
- 500γρ. τραχανά γλυκό (από πλιγούρι)
- 1 λίτρο νερό περίπου
- 300ml γάλα
- 4 αβγά
- 500γρ. φέτα τριμμένη
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- 5 φύλλα χωριάτικα για πίτες
- ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 αβγό χτυπημένο με ½ φλιτζάνι γάλα για το άλειμμα
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τον τραχανά στο νερό με λίγο αλάτι για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να στεγνώσει. Δεν πρέπει να βράσει τελείως. Τον αφήνετε λίγο να κρυώσει.Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε σε ευρύχωρο μπολ τα τέσσερα αβγά και τους προσθέτετε το γάλα και τη φέτα. Ρίχνετε και τον τραχανά μαζί με τις τέσσερις κουταλιές σούπας βούτυρο και ανακατεύετε.Βήμα 3
Ανακατεύετε το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο. Στρώνετε τα φύλλα σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32εκ. έτσι ώστε να εξέχουν αρκετά από τις άκρες του ταψιού, αλείφοντάς τα ένα ένα.Βήμα 4
Ρίχνετε μέσα τη γέμιση και φέρνετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό γύρω γύρω στο ταψί.Βήμα 5
Περιχύνετε όλη την επιφάνεια της πίτας με το μίγμα του χτυπημένου αβγού και γάλακτος και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα και η γέμιση να πήξει καλά.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey