Piyaz
clock icon
40'

Tούρκικη χωριάτικη σαλάτα πιάζ

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 200 γρ. ψιλά λευκά φασόλια, βρασμένα
  • 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 4-5 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 8-10 ελιές, κομμένες σε ροδέλες
  • 1 σφιχτό αυγό, σε ροδέλες
  • ½ κουτ. γλυκού σουμάκι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 1 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2-3 κουτ. σούπας νερό
  • ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
  • μαύρο πιπέρι

Tips

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σουμάκι με επιπλέον χυμό λεμονιού.

Η αυθεντική, χωριάτικη σαλάτα πιάζ είναι ένα λαϊκό και πολυμορφικό πιάτο της Τουρκίας, ωστόσο η παρακάτω εκδοχή, εμπλουτισμένη με ταχίνι, αυγό και ελιές, ανήκει στη γαστρονομική κουλτούρα της μεσογειακής πλευράς της Τουρκίας, όπου η συγκεκριμένη θρεπτική σαλάτα αποτελεί κυρίως γεύμα.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα και την αφήνουμε στην άκρη.

Αφού κρυώσουν τα φασόλια, τα ανακατεύουμε με όλα τα λαχανικά, το σουμάκι και τα μυρωδικά σε μεγάλη σαλατιέρα.

Προσθέτουμε τη μισή από τη σάλτσα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε.

Αν θέλουμε μαρινάρουμε τη σαλάτα για 30'.

Λίγο πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε τις ελιές και τα αυγά και σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα και την αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Αφού κρυώσουν τα φασόλια, τα ανακατεύουμε με όλα τα λαχανικά, το σουμάκι και τα μυρωδικά σε μεγάλη σαλατιέρα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τη μισή από τη σάλτσα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Αν θέλουμε μαρινάρουμε τη σαλάτα για 30'.

Βήμα 5

Λίγο πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε τις ελιές και τα αυγά και σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη