tonos_souvlaki_Maikantis
clock icon
1:20'

Τόνος σουβλάκι με φιστίκι Αιγίνης και σαλάτα ψητών παντζαριών

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 800 γρ. τόνο φιλέτο, καθαρισμένο από τον ψαρά
  • 600 γρ. παντζάρι, τους βολβούς
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
  • 40 ml πετιμέζι
  • 80 ml ζωμό από το ψήσιμο των παντζαριών
  • 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης (σπασμένο στο μπλέντερ, όχι τελείως πούδρα)
  • 80 γρ. φυλλαράκια άγρια ρόκα, για το σερβίρισμα
  • αλάτι αφρίνα, μαύρο πιπέρι

Φτιάχνουμε το πιο νόστιμο σουβλάκι από ψάρι, το πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης (που του δίνει απίθανη γεύση και άρωμα) και το συνοδεύουμε με παντζάρια ψημένα στο αλουμινόχαρτο.

Κόβουμε τον τόνο σε κύβους 3x3. Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Περνάμε τα κομμάτια σε ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια.

Πλένουμε τα παντζάρια απαλά αλλά δεν αφαιρούμε τη φλούδα τους. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα και έπειτα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 170ºC.

Όταν είναι έτοιμα τα παντζάρια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια σε ένα μπολ. Προσθέτουμε σκόρδο, ελαιόλαδο, λευκό ξίδι, πετιμέζι και τον ζωμό από το ψήσιμο των παντζαριών στη λαδόκολλα, αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή κάρβουνο αν έχουμε, τα σουβλάκια τόνου για 2΄ από κάθε πλευρά. Τέλος, τα πανάρουμε με το φιστίκι Αιγίνης που έχουμε απλώσει σε ένα ταψάκι, απ’ όλες τις πλευρές.

Σερβίρουμε τα σουβλάκια με τα παντζάρια και τα φύλλα από άγρια ρόκα, ραντίζοντας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τον τόνο σε κύβους 3x3. Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Περνάμε τα κομμάτια σε ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια.

Βήμα 2

Πλένουμε τα παντζάρια απαλά αλλά δεν αφαιρούμε τη φλούδα τους. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα και έπειτα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 170ºC.

Βήμα 3

Όταν είναι έτοιμα τα παντζάρια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια σε ένα μπολ. Προσθέτουμε σκόρδο, ελαιόλαδο, λευκό ξίδι, πετιμέζι και τον ζωμό από το ψήσιμο των παντζαριών στη λαδόκολλα, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή κάρβουνο αν έχουμε, τα σουβλάκια τόνου για 2΄ από κάθε πλευρά. Τέλος, τα πανάρουμε με το φιστίκι Αιγίνης που έχουμε απλώσει σε ένα ταψάκι, απ’ όλες τις πλευρές.

Βήμα 5

Σερβίρουμε τα σουβλάκια με τα παντζάρια και τα φύλλα από άγρια ρόκα, ραντίζοντας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM