tsigariasto-arnaki-vardis-anoigma
clock icon
4:15'

Το τσιγαριαστό αρνάκι της αιωνόβιας ταβέρνας «Βαρδής»

Υλικά

    Μερίδες: 4-5

  • 1½ κιλό αρνάκι μέτριο λιπαρό, κομμένο σε φέτες
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 ml κρασί
  • 150 ml νερό
  • θυμάρι

Tips

  • Θα πρέπει να προσέξετε την ηλικία του ζώου, γιατί ανάλογα με αυτήν, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο μαγείρεμα. Ιδανικά, το κατσικάκι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6 - 8 μηνών
  • Το συγκεκριμένο φαγητό δεν θέλει υπερβολές στα μπαχαρικά. Το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι αρκούν

Μαγειρεύουμε τσιγαριαστό αρνάκι με την συνταγή της οικογενειακής ταβέρνας Βαρδής που ξεκίνησε την ιστορία της το 1922 στον Υμηττό

Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα μισά κομμάτια από το αρνί, τα ροδίζουμε για περίπου 5΄ απ’ όλες τις πλευρές και τα βγάζουμε στην άκρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα μισά. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα κομμάτια κρέατος μέσα στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο, ρίχνουμε το νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 4 ώρες.

Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού για να προσθέσουμε αν τυχόν χρειαστεί. Λίγο προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ξεσκεπάζουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι.

Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα μισά κομμάτια από το αρνί, τα ροδίζουμε για περίπου 5΄ απ’ όλες τις πλευρές και τα βγάζουμε στην άκρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα μισά. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα κομμάτια κρέατος μέσα στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 2

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο, ρίχνουμε το νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 4 ώρες.

Βήμα 3

Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού για να προσθέσουμε αν τυχόν χρειαστεί. Λίγο προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ξεσκεπάζουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι.

Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.