Το σπανακόρυζο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που δεν αγαπά η εξάχρονη κόρη μου, αγαπά όμως αυτό εδώ το γιαχνιστό σπανάκι με την ντομάτα και τον τραχανά.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 1.000 γρ. φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 80 γρ. τραχανά ξινό
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 150 γρ. χυμό ντομάτας
- 200 ml νερό
- γιαούρτι, για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια βαθιά πλασοτέ κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο για 3΄. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10΄.
Βήμα 2
Τέλος προσθέτουμε τον τραχανά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αναλόγως τα υγρά που έχει βγάλει το σπανάκι προσθέτουμε το νερό. Μαγειρεύουμε για 10΄ ακόμη και αποσύρουμε. Σερβίρουμε το φαγητό με γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη