Ένα ορεκτικό λευκού ψαριού εναλλακτικού του γνωστού μας σεβίτσε με την δροσιά των νεκταρινιών που μόλις βγήκαν στους πάγκους την λαϊκής. Μια συνταγή της ομάδας του Matzenta Kuzina del Sol στα Χανιά.
25'
Τιραντίτο από λευκό ψάρι με ωμή σάλτσα από νεκταρίνια και τσιπς πράσου
Υλικά
- 400 γρ. φιλέτο λευκού ψαριού χωρίς πέτσα
- 2 λάιμ
- 1 κίτρινο λεμόνι για ξύσμα (ακέρωτο)
- 4 κουτ. σούπας λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 κουτ. σούπας πράσινη πιπεριά καυτερή, κομμένη σε μικρούς κύβους
- μισό πράσο, μόνο το λευκό μέρος, κομμένο σε λωρίδες περίπου 2 χιλιοστών
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το τηγάνισμα
- ηλιέλαιο
- κόλιανδρο φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια
- λουλουδάκια βρώσιμα, προαιρετικά
- 400 γρ. σάρκα από νεκταρίνια χωρίς κουκούτσι
- 10 γρ. τζίντζερ
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 πιπεριά κόκκινη τσίλι χωρίς σπόρους
- αλάτι , πιπέρι
Μερίδες: 4
Για τη σάλτσα από νεκταρίνια
Διαδικασία
Βήμα 1
Αρχικά βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε μπλέντερ και χτυπάμε. Κρατάμε στην άκρη.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε σε βαθύ κατσαρολάκι μπόλικο ηλιέλαιο στους 160° C και τοποθετούμε τις λωρίδες πράσου αφού πρώτα τις έχουμε αλευρώσει. Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις πάρουν χρώμα τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να κρυώσουν και να γίνουν τραγανές.
Βήμα 3
Κόβουμε το φιλέτο σε λεπτές φέτες σαν καρπάτσιο και στην συνέχεια απλώνουμε στο κέντρο ενός ρηχού πιάτου. Στίβουμε για μια μερίδα μισό λάιμ σε όλο το ψάρι και αλατίζουμε.
Ρίχνουμε ξύσμα από το λεμόνι, το κρεμμύδι, την πιπεριά και ραντίζουμε με την σάλτσα. Στο τέλος τοποθετούμε σε όλο το ψάρι τα τσιπς και τον κόλιανδρο.
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος