Εξαιρετική εναλλακτική στην κλασική τηγανιά, τρώγεται σκέτος σαν μεζές, συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες, μπαίνει πάνω από ρύζι, ενώ ανακατεύεται επιτυχώς με οποιαδήποτε ζυμαρικό τραβάει ο ουρανίσκος σας. Το φιλέτο τόνου θα το βρείτε φρέσκο ή κατεψυγμένο στην αγορά (ευκολότερα στην κεντρική).
Υλικά
- Μερίδες: 2
- 300 γρ. τόνο φρέσκο, σε μικρές μπουκιές
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
- 50 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το άσπρο μέρος)
- 1 σφηνάκι κρασί λευκό ξηρό
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 10 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
- λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε τηγάνι που να χωράει τον τόνο σε μονή στρώση, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τον τόνο μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε το θυμάρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Βήμα 2
Σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι, αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε νερό μέχρι να μισοκαλύπτει τον τόνο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και προς το τέλος προσθέτουμε τις ελιές.
Βήμα 3
Αφήνουμε να χυλώσει η σάλτσα και σερβίρουμε με άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε πάγο στα ποτήρια και σερβίρουμε τσιπουράκι. Τσουγκρίζουμε, πίνουμε μια γουλιά και ή βουτάμε μια μπουκιά ψωμί στο ζουμάκι ή βάζουμε πάνω στο ψωμί ένα κομματάκι τόνο και απολαμβάνουμε την μπουκιά.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M