clock icon
1:50'

Τερίνα πικάντικη με κοτόπουλο και λουκάνικο

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά κοτόπουλο από μπούτι
  • 500γρ. λουκάνικα χοιρινά, όχι πολύ λιπαρά
  • 3 κρεμμύδια μικρά, πολτοποιημένα
  • 1 αβγό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού φουντούκια, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
  • 8 - 10 φέτες μπέικον
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα ξεχωριστό, πλούσιο ορεκτικό με κιμά κοτόπουλου και χοιρινά λουκάνικα που ταιριάζει πολύ στα γιορτινά τραπέζια.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά του κοτόπουλου και τα πολτοποιημένα κρεμμύδια.
Αφαιρείτε την εξωτερική μεμβράνη από τα λουκάνικα και ρίχνετε τη γέμιση τους στο μίγμα του κιμά. Προσθέτετε το αβγό, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, τα φουντούκια, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίχνετε στο μπολ το κονιάκ και ανακατεύετε πολύ καλά.
Σε μια πορσελάνινη φόρμα για τερίνα στρώνετε τις μισές φέτες μπέικον. Απλώνετε μέσα το μίγμα του κιμά και καλύπτετε με τις υπόλοιπες φέτες μπέικον.
Τοποθετείτε το σκεύος σε ένα βαθύ ταψί του φούρνου και μισογεμίζετε το ταψί με νερό (μπεν μαρί). Μεταφέρετε με προσοχή το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 1½ ώρα. Αφήνετε την τερίνα να κρυώσει, ξεφορμάρετε και σερβίρετε κομμένη σε φέτες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά του κοτόπουλου και τα πολτοποιημένα κρεμμύδια.

Βήμα 2

Αφαιρείτε την εξωτερική μεμβράνη από τα λουκάνικα και ρίχνετε τη γέμιση τους στο μίγμα του κιμά. Προσθέτετε το αβγό, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, τα φουντούκια, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίχνετε στο μπολ το κονιάκ και ανακατεύετε πολύ καλά.

Βήμα 3

Σε μια πορσελάνινη φόρμα για τερίνα στρώνετε τις μισές φέτες μπέικον. Απλώνετε μέσα το μίγμα του κιμά και καλύπτετε με τις υπόλοιπες φέτες μπέικον.

Βήμα 4

Τοποθετείτε το σκεύος σε ένα βαθύ ταψί του φούρνου και μισογεμίζετε το ταψί με νερό (μπεν μαρί). Μεταφέρετε με προσοχή το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 1½ ώρα. Αφήνετε την τερίνα να κρυώσει, ξεφορμάρετε και σερβίρετε κομμένη σε φέτες.