Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο σε μία νέα εκδοχή με μοναδική νοστιμιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC, στον αέρα. Με ένα μαχαίρι κόβετε, αν υπάρχει μεγάλο μέρος του λαιμού του κοτόπουλου και το κρατάτε για τη συνέχεια. Επίσης, με το μαχαίρι κόβετε το πρώτο κομμάτι από την κάθε φτερούγα (κόβετε στην πρώτη κλείδωση) και στη συνέχεια κόβετε σε 3-4 κομμάτια. Τα κρατάτε για τη συνέχεια στη σάλτσα.
Αλατίζετε καλά εσωτερικά το κοτόπουλο με τουλάχιστον 2-3 κουτ. γλυκού αλάτι. Κόβετε το σκόρδο στη μέση (κατά μήκος) και το τοποθετείτε μέσα στη κοιλιά. Συνεχίζετε γεμίζοντας με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τη
ρίγανη και τα φύλλα δάφνης. Σε αυτό το σημείο η κοιλιά θα πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτη με μυρωδικά (μην τα φοβηθείτε!).
Με τα δάχτυλα δημιουργήστε ένα άνοιγμα μεταξύ της πέτσας και του στήθους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία μικρή «θήκη». Προσθέτετε από 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε κάθε στήθος. Τέλος, βάζετε το λεμόνι ολόκληρο και ουσιαστικά σφραγίζετε τη κοιλιά και με ένα σπάγκο ψησίματος δένετε τα 2 μπούτια.
Σε ένα μικρό μπολ βάζετε τον κουρκουμά και την πάπρικα και ανακατεύετε καλά. Λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο το κοτόπουλο και πασπαλίζετε περιμετρικά με το μίγμα μπαχαρικών. Μεταφέρετε τις κομμένες πατάτες baby στη σακούλα ψησίματος και προσθέτετε 3 κουτ. σούπας βούτυρο, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζετε βάζοντας μέσα και το κοτόπουλο και έπειτα σφραγίζετε τη σακούλα για να μη χαθούν τα υγρά.
Μεταφέρετε τη σακούλα σε ταψί και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγετε το φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο κι ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 220οC. Ψήνετε για άλλα 30 λεπτά ή και παραπάνω μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα η πέτσα του κοτόπουλου.
Αφαιρείτε το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά, χωρίς να ανοίξετε τη σακούλα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτετε τις υπόλοιπες 2 κουτ. σούπας βούτυρο και τα κομμάτια της φτερούγας και λαιμού που είχατε κρατήσει. Μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζονται. Στη συνέχεια, προσθέτετε μέσα στο κατσαρολάκι όλο το ζουμί που βρίσκεται στη σακούλα του κοτόπουλου.
Επίσης, αφαιρείτε το λεμόνι, το οποίο θα έχει μαλακώσει πάρα πολύ από την κοιλιά της κότας και στύβετε μέσα στη σάλτσα αναλόγως το πόση οξύτητα θέλετε να δώσετε στη σάλτσα και προσθέτετε τη μουστάρδα. Μαγειρεύετε για άλλα 2-3 λεπτά και στη συνέχεια σουρώνετε από τα κόκαλα. Σερβίρετε το ψητό κοτόπουλο με τις πατάτες και τη λαχταριστή σάλτσα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC, στον αέρα. Με ένα μαχαίρι κόβετε, αν υπάρχει μεγάλο μέρος του λαιμού του κοτόπουλου και το κρατάτε για τη συνέχεια. Επίσης, με το μαχαίρι κόβετε το πρώτο κομμάτι από την κάθε φτερούγα (κόβετε στην πρώτη κλείδωση) και στη συνέχεια κόβετε σε 3-4 κομμάτια. Τα κρατάτε για τη συνέχεια στη σάλτσα.
Βήμα 2
Αλατίζετε καλά εσωτερικά το κοτόπουλο με τουλάχιστον 2-3 κουτ. γλυκού αλάτι. Κόβετε το σκόρδο στη μέση (κατά μήκος) και το τοποθετείτε μέσα στη κοιλιά. Συνεχίζετε γεμίζοντας με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τη
ρίγανη και τα φύλλα δάφνης. Σε αυτό το σημείο η κοιλιά θα πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτη με μυρωδικά (μην τα φοβηθείτε!).
Βήμα 3
Με τα δάχτυλα δημιουργήστε ένα άνοιγμα μεταξύ της πέτσας και του στήθους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία μικρή «θήκη». Προσθέτετε από 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε κάθε στήθος. Τέλος, βάζετε το λεμόνι ολόκληρο και ουσιαστικά σφραγίζετε τη κοιλιά και με ένα σπάγκο ψησίματος δένετε τα 2 μπούτια.
Βήμα 4
Σε ένα μικρό μπολ βάζετε τον κουρκουμά και την πάπρικα και ανακατεύετε καλά. Λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο το κοτόπουλο και πασπαλίζετε περιμετρικά με το μίγμα μπαχαρικών. Μεταφέρετε τις κομμένες πατάτες baby στη σακούλα ψησίματος και προσθέτετε 3 κουτ. σούπας βούτυρο, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζετε βάζοντας μέσα και το κοτόπουλο και έπειτα σφραγίζετε τη σακούλα για να μη χαθούν τα υγρά.
Βήμα 5
Μεταφέρετε τη σακούλα σε ταψί και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγετε το φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο κι ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 220οC. Ψήνετε για άλλα 30 λεπτά ή και παραπάνω μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα η πέτσα του κοτόπουλου.
Βήμα 6
Αφαιρείτε το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά, χωρίς να ανοίξετε τη σακούλα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτετε τις υπόλοιπες 2 κουτ. σούπας βούτυρο και τα κομμάτια της φτερούγας και λαιμού που είχατε κρατήσει. Μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζονται. Στη συνέχεια, προσθέτετε μέσα στο κατσαρολάκι όλο το ζουμί που βρίσκεται στη σακούλα του κοτόπουλου.
Βήμα 7
Επίσης, αφαιρείτε το λεμόνι, το οποίο θα έχει μαλακώσει πάρα πολύ από την κοιλιά της κότας και στύβετε μέσα στη σάλτσα αναλόγως το πόση οξύτητα θέλετε να δώσετε στη σάλτσα και προσθέτετε τη μουστάρδα. Μαγειρεύετε για άλλα 2-3 λεπτά και στη συνέχεια σουρώνετε από τα κόκαλα. Σερβίρετε το ψητό κοτόπουλο με τις πατάτες και τη λαχταριστή σάλτσα.