Όσοι δεν μπορούν να αντισταθούν στη λαχταριστή γεύση του ψημένου μήλου και στην τραγανή υφή της τάρτας, σίγουρα θα αγαπήσουν αυτή τη συνταγή διά χειρός Στέλιου Παρλιάρου.
Υλικά
- 190 γρ. βούτυρο κρύο, από το ψυγείο
- 250 γρ. αλεύρι
- 1 αυγό
- 1 κουτ. σούπας γάλα
- 7 γρ. αλάτι
- 10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αυγά
- 100 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 100 γρ. τζίντζερ γλασέ, ψιλοκομμένο
- 3-4 μήλα
Μερίδες: 12
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Τα ζυμώνουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Βήμα 2
Γέμιση: Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά. Όταν το μείγμα αφρατέψει, προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου, το τζίντζερ σε σκόνη και το τζίντζερ γλασέ. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες να ξεκουραστεί.
Βήμα 3
Συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 22-24 εκ. και ύψους 2 εκ. Γεμίζουμε με την κρέμα.
Βήμα 4
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα στα δύο και κάθε κομμάτι το κόβουμε σε λεπτές φέτες τις οποίες απλώνουμε μέσα στην τάρτα πάνω από την κρέμα αμυγδάλου. Από τη ζύμη που έχει περισσέψει φτιάχνουμε διακοσμητικά μήλα με κουπάτ και τα απλώνουμε πάνω από τα μήλα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βήμα 5
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε και μόλις κρυώσει σερβίρουμε.