Όταν φτιάχνουμε μια ζύμη για τάρτα και την βάζουμε στον φούρνο είναι βέβαιο πως όσο καλά και να την απλώσουμε εκείνη θα συρρικνωθεί, θα«μαζέψει». Αυτό συμβαίνει επειδή με την θερμότητα εξατμίζονται τα υγρά στοιχεία της (από τα αυγά, το βούτυρο και το νερό) και ξεραίνεται.

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνει η ζύμη μας ζουμερή και αφράτη και να πετύχουμε την τέλεια τάρτα.

Δεν παραδουλεύουμε τη ζύμη
Η ζύμη για την τάρτα δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Όταν το αλεύρι αναμειχθεί με το νερό, οι πρωτεΐνες του σχηματίζουν ίνες. Όσο περισσότερο ζυμώνουμε τόσο πιο σκληρές και ελαστικές γίνονται αυτές οι ίνες με αποτέλεσμα μια πιο σκληρή ζύμη, Η ζύμη της τάρτας πρέπει να είναι ελαφριά και ελαστική. Χρειάζεται λοιπόν ελάχιστο ζύμωμα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά τα υγρά
Όταν προσθέτουμε τα υγρά της συνταγής, όπως το νερό και το γάλα, δεν βάζουμε όλη την ποσότητα αμέσως. Ξεκινάμε με την μισή ποσότητα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σβολιάζει. Κι ανακατεύουμε απαλά. Δίνουμε προσοχή στις αναλογίες, γιατί όσο περισσότερο νερό ρίξουμε τόσο περισσότερο θα «μαζέψει» η ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο
Ένα κόλπο που κάνουν οι επαγγελματίες όταν ετοιμάζουν ζύμη, είναι να την απλώσουν σε έναν δίσκο και να την βάλουν στο ψυγείο, τουλάχιστον για μια ώρα. Όταν κρυώσει την στρώνουν καλά στη φόρμα της τάρτας και τη βάζουν πάλι στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.

Δεν κόβουμε τη ζύμη γύρω από την ταρτιέρα πριν το ψήσιμο
Όταν απλώνουμε την ζύμη στη φόρμα αφήνουμε ένα περιθώριο 1-2 εκατοστά για να έχει χώρο να «μαζέψει» και μετά την τυλίγουμε στο χείλος της ταρτιέρας. Μετά το ψήσιμο, καθαρίζουμε και κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Γεμίζουμε την ταρτιέρα πριν το ψήσιμο
Πριν βάλουμε τη ζύμη για ψήσιμο στον φούρνο, τη σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και τη γεμίζουμε με φασόλια ή ρεβίθια. Το βάρος από τα όσπρια θα κρατήσει καλά τη ζύμη και δεν θα επιτρέψει το ενοχλητικό «μάζεμα».

Ψήνουμε στη σωστή θερμοκρασία
Η σωστή θερμοκρασία του φούρνου για να ψήσουμε μια τάρτα είναι 175°-180°C στον αέρα. Αν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, η ζύμη θα μαζέψει.

Καλή επιτυχία!

 

Δείτε επίσης:
Τάρτα με ζύμη πολύσπορη με γλυκοπατάτα, γραβιέρα και χωριάτικο λουκάνικο

Ελληνική τάρτα με ψητές πιπεριές Φλωρίνης

Τάρτα κολοκύθας με πέστο