Μια ξεχωριστή συνταγή για τάρτα, άκρως μεσογειακή που συνδυάζει ώριμες και άγουρες ντομάτες με ελιές, τυρί και κάππαρη πάνω σε τραγανή ζύμη.
Υλικά
- 1 φύλλο ζύμης για τάρτα ή ζύμη κουρού (έτοιμο από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 1 κιλό ντομάτες κόκκινες, ώριμες και σφικτές
- 1 κιλό ντομάτες πράσινες
- 2 κουτ. σούπας πολτό ελιάς
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι ψωμί ξερό, τριμμένο ή φρυγανιά κοπανισμένη
- 1½ φλιτζάνι τυρί πικάντικο, τριμμένο (λαδοτύρι, παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα ή πικάντικη φέτα)
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- μερικές ελιές θρούμπες μαύρες
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνετε τη ζύμη σε ταρτιέρα καλύπτοντας με προσοχή τη βάση και τα τοιχώματά της. Κόβετε ό,τι περισσεύει από τριγύρω και προψήνετε την τάρτα για 15 λεπτά.Βήμα 2
Στο μεταξύ πλένετε και στεγνώνετε τις ντομάτες, τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες και τις αλατοπιπερώνετε.Βήμα 3
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το τριμμένο ψωμί (ή τη φρυγανιά) με το τυρί. Σε άλλο μπολ αραιώνετε τον πολτό ελιάς με δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο.Βήμα 4
Αλείφετε την τάρτα με τον πολτό της ελιάς και τοποθετείτε από πάνω μια στρώση ντομάτες με τρόπο που θα μισοσκεπάζει η μία την άλλη, εναλλάσσοντας τις κόκκινες ντομάτες με πράσινες. Πασπαλίζετε με το μίγμα του τριμμένου τυριού και επαναλαμβάνετε με μια δεύτερη στρώση από ντομάτες. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μοιράζετε στην επιφάνεια την κάππαρη και τις ελιές και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μίγμα του τυριού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 200°C για 15 λεπτά ακόμη ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε την τάρτα σας χλιαρή ή και κρύα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb