Μια αρωματική τάρτα μανιταριών με πλούσια γεύση που ταιριάζει πολύ σε κάθε γιορτινό τραπέζι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ετοιμάζετε τη βάση της τάρτας: Ανοίγετε τα δύο φύλλα της σφολιάτας στον πάγκο σας και απλώνετε το πρώτο μέσα σε ένα στενόμακρο ταψί μέτριου μεγέθους χωρίς να πιάνει τα τοιχώματά του. Κόβετε τέσσερις λωρίδες από το δεύτερο φύλλο σε φάρδος 2,5εκ. και σε μήκος όσο οι τέσσερις πλευρές του πρώτου φύλλου.
Χτυπάτε το ένα αβγό και αλείφετε τις άκρες της σφολιάτας του ταψιού. Κολλάτε από πάνω τις λωρίδες που κόψατε, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια «κορνίζα» γύρω από τη σφολιάτα. Πιέζετε τις λωρίδες να κολλήσουν καλύτερα και αλείφετε όλη τη σφολιάτα με το υπόλοιπο αβγό. Τρυπάτε τον πάτο της σφολιάτας παντού με πιρούνι και την ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 7 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Βγάζετε τη βάση από το φούρνο και την αφήνετε στην άκρη.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα αφήνετε να ψηθούν για 10 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα σβήνετε με κρασί και προσθέτετε το ζωμό, το δεντρολίβανο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν λίγο μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Κατεβάζετε τη γέμιση από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάτε το δεύτερο αβγό και προσθέτετε το μισό τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε και τα ρίχνετε στο μίγμα της γέμισης. Απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση μέσα στη βάση της σφολιάτας.
Ανακατεύετε το υπόλοιπο τυρί με τη φρυγανιά και πασπαλίζετε την επιφάνεια της τάρτας. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει η γέμιση. Κόβετε την τάρτα αμέσως σε κομμάτια και τη σερβίρετε ζεστή.
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ετοιμάζετε τη βάση της τάρτας: Ανοίγετε τα δύο φύλλα της σφολιάτας στον πάγκο σας και απλώνετε το πρώτο μέσα σε ένα στενόμακρο ταψί μέτριου μεγέθους χωρίς να πιάνει τα τοιχώματά του. Κόβετε τέσσερις λωρίδες από το δεύτερο φύλλο σε φάρδος 2,5εκ. και σε μήκος όσο οι τέσσερις πλευρές του πρώτου φύλλου.
Βήμα 2
Χτυπάτε το ένα αβγό και αλείφετε τις άκρες της σφολιάτας του ταψιού. Κολλάτε από πάνω τις λωρίδες που κόψατε, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια «κορνίζα» γύρω από τη σφολιάτα. Πιέζετε τις λωρίδες να κολλήσουν καλύτερα και αλείφετε όλη τη σφολιάτα με το υπόλοιπο αβγό. Τρυπάτε τον πάτο της σφολιάτας παντού με πιρούνι και την ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 7 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Βγάζετε τη βάση από το φούρνο και την αφήνετε στην άκρη.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα αφήνετε να ψηθούν για 10 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα σβήνετε με κρασί και προσθέτετε το ζωμό, το δεντρολίβανο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν λίγο μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Κατεβάζετε τη γέμιση από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Βήμα 4
Χτυπάτε το δεύτερο αβγό και προσθέτετε το μισό τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε και τα ρίχνετε στο μίγμα της γέμισης. Απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση μέσα στη βάση της σφολιάτας.
Βήμα 5
Ανακατεύετε το υπόλοιπο τυρί με τη φρυγανιά και πασπαλίζετε την επιφάνεια της τάρτας. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει η γέμιση. Κόβετε την τάρτα αμέσως σε κομμάτια και τη σερβίρετε ζεστή.
Βήμα 6
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey