Φτιάχνουμε μια απολαυστική ταρτ τατέν με παντζάρια. Η γλύκα των παντζαριών ταιριάζει αρμονικά με το μηλόξιδο και το κύμινο.
Υλικά
- Μερίδες: 6-8
- 500 γρ. έτοιμη σφολιάτα
- 500 γρ. παντζάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 75 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
- 75 ml μηλόξιδο
- 2 κουτ. σούπας κύμινο
- 100 γρ. μαϊντανό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. γλυκού κάππαρη ξαλατισμένη
- 2 κουτ.σούπας μουστάρδα dijon
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
Για το πέστο μαϊντανού:
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Τοποθετούμε τη σφολιάτα μας σε μια στρογγυλή αρτιέρα και τη βάζουμε στο ψυγείο. Ρίχνουμε τις φέτες παντζαριού σε τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο, αλατοπιπερώνουμε καλά και περιχύνουμε με το λάδι. Καλύπτουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20΄.
Βήμα 2
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξίδι και το κύμινο, τα ανακατεύουμε καλά και τα ψήνουμε για άλλα 25΄, ακάλυπτα, μέχρι να μαλακώσουν τα παντζάρια και να μειωθεί ελαφρώς η σάλτσα.
Βήμα 3
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε στο τηγάνι τυλίγοντάς τη γύρω από τις άκρες. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό μαχαίρι για να ανοίξουμε τρύπες σε όλη τη ζύμη και να απελευθερώσουμε ατμό αν υπάρχει. Ψήνουμε για 30΄-35΄ ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσει για 5΄ και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την τάρτα σε ένα πιάτο.
Βήμα 4
Πέστο μαϊντανού: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε καλά και ομογενοποιούμε. Κόβουμε την ταρτ τατέν σε φέτες και σερβίρουμε με το πέστο μαϊντανού.