Τα παντζάρια είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό με πολλές βιταμίνες και πλούσια αντιφλεγμονώδη δράση. Τρώγοναι κυρίως ως σαλάτα αλλά ταιριάζουν πάρα πολύ και μέσα σε smoothies καθώς μας δίνουν ενέργεια και βοηθούν τον εαυτό μας να αντεπεξέλθει σε σωματικές και πνευματικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας,.

Για να τα καταναλώσουμε όμως, πρέπει και να τα καθαρίσουμε και αυτό δεν είναι η πιο εύκολη δουλειά του κόσμου!

Σας έχουμε συγκεντρώσει όλα τα χρήσιμα tips ώστε το καθάρισμά τους να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα!

Η σωστή προετοιμασία

Γάντια-ποδιά

Για να καθαρίσετε τα παντζάρια, πρέπει πρώτα να προστατεύσετε τον χώρο σας αλλά και τους εαυτούς σας. Τα γάντια είναι απαραίτητα, διότι αλλιώς κινδυνεύετε να βάψετε τα χέρια σας… κόκκινα! Και φυσικά, επειδή τα παντζάρια καθαρίζονται δύσκολα και μπορεί να πιτσιλάνε, σας προτείνουμε να φορέσετε ποδιά! Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν καθαρίζουμε παντζάρια με το καλό μας το φόρεμα ή φορώντας άσπρα ή ανοιχτόχρωμα ρούχα!

Η επιφάνεια κοπής

Μην επιλέξετε μια φθηνή και ήδη φθαρμένη επιφάνεια κοπής σιλικόνης. Θα καθαρίσει πιο εύκολα και αν τη βάψετε λιγάκι δεν θα σας πειράξει και πολύ! Αν έχετε μόνο ξύλινη επιφάνεια, τότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί διότι ενδέχεται να… ποτίσει! Για να την καθαρίσετε στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε λεμόνι και χοντρό αλάτι

Το ζεμάτισμα πριν από το καθάρισμα

Αν έχετε ξανακαθαρίσει παντζάρι, γνωρίζετε καλά ότι η επιφάνεια του βολβού είναι αρκετά σκληρή, οπότε χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να το καθαρίσετε σε σχέση με κάποιο άλλο λαχανικό. Γι’ αυτό, μπορείτε να τα ζεματίσετε για 5-10 λεπτά μέσα σε ζεστό νερό, ώστε να μαλακώσει η φλούδα τους και να την αφαιρέσετε πιο εύκολα.

Το σωστό μαχαίρι

Προφανώς το παντζάρι δεν καθαρίζεται με όλα τα μαχαίρια που έχετε στην κουζίνα σας. Θέλει ένα καλό μαχαίρι που να κόβει καλά, ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Θέλει ένα καλό μαχαίρι σεφ, ώστε να καταφέρετε και να το ξεφλουδίσετε και στη συνέχεια να το κόψετε σε όποιο σχήμα σας βολεύει για τις συνταγές σας.

Πώς τα ξεφλουδίζουμε σωστά

Πριν το ξεφλούδισμα, έρχεται το σωστό πλύσιμο. Πλένουμε τα παντζάρια μας, όπως συνηθίζουμε να πλένουμε όλα τα λαχανικά μας. Με άφθονο νερό. Η προσθήκη ξιδιού και το καλό ξέπλυμα στη συνέχεια, μας προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από βακτήρια και μικροοργανιασμούς. Αφού τα έχουμε πλύνει καλά, κόβουμε με το μαχαίρι του σεφ τις δυο άκρες τους και στη συνέχεια ξεκινάμε το ξεφλούδισμα. Ιδανικά τα ξεφλουδίζουμε με ένα peeler για να είναι πιο εύκολη η διαδικασία αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο από τα μαχαίρια με τα οποία συνηθίζουμε να ξεφλουδίζουμε τις πατάτες.

Το σωστό κόψιμο

Αφού καθαρίσουμε τον βολβό του παντζαριού, τότε σειρά έχει το κόψιμο. Υπάρχουν 3 εναλλακτικές: είτε σε ροδέλες, είτε σε μισοφέγγαρα είτε σε κυβάκια (julienne).

Kαι μερικές συνταγές

Μπορεί να τα έχουμε συνδέσει με σαλάτες αλλά δεν τα χρησιμοποιούμε μόνο σε αυτές! Τα παντζάρια μπορούν να γίνουν από μπιφτέκι, τάρτα μέχρι και γλυκό ή smoothie.

Eδώ μερικές προτάσεις:
Σαλάτα με παντζάρια, εσπεριδοειδή και ροκφόρ
Ταρτ τατέν με παντζάρια
Μπιφτέκια παντζαριού στη φριτέζα αέρος

Ετοιμάζουμε ένα σούπερ αντιοξειδωτικό smoothie στο πι και φι