Λέγεται ότι πρόκειται για ένα τυχαίο μαγειρικό δημιούργημα με μήλα που καραμέλωσαν κατά λάθος, ένας έρωτας με την πρώτη μπουκιά με όποιο φρούτο κι αν τη φτιάξεις!

Σύμφωνα με την ιστορία, στο Lamotte-Beuvron της Γαλλίας γύρω στο 1880, οι Στεφανί και Καρολίν Τατέν, αδελφές και ιδιοκτήτριες του ομώνυμου ξενοδοχείου, συνήθιζαν να ψήνουν τάρτα με μήλα. Μια ημέρα η Στεφανί, η οποία είχε αναλάβει τα ηνία της κουζίνας, ξεκίνησε να ετοιμάζει τα μήλα. Τα έβαλε με το βούτυρο και τη ζάχαρη στο τηγάνι αλλά αυτά ψήθηκαν υπερβολικά και καραμέλωσαν. Για να μην τα πετάξει, άδειασε τα καραμελωμένα μήλα μέσα σε ταρτιέρα και για να κρύψει το λάθος τα κάλυψε από πάνω με ζύμη. Την έψησε και τη σέρβιρε αναποδογυρισμένη στο πιάτο. Λέγεται ότι οι πελάτες του εστιατορίου ενθουσιάστηκαν και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να γίνει γνωστή στο Παρίσι και να φτάσει μέχρι τα αυτιά του Maurice-Edmond Sailland, μεγάλου κριτικού γεύσης, ο οποίος τη συμπεριέλαβε στο βιβλίο του για τις επαρχιακές κουζίνες. Μετά το βιβλίο και την ιστορία αυτή, άρχισαν να παρασκευάζουν την τάρτα σε πολλά εστιατόρια, με αποτέλεσμα να γίνει γρήγορα διάσημη.

Σήμερα είναι ίσως από τα μόνα γλύκα που οι Γάλλοι προσπαθούν να ετοιμάζουν με τον παραδοσιακό, αυθεντικό τρόπο, χωρίς παραλλαγές.

Εμείς πάλι, έχουμε 2 παραλλαγές της, μία με ανανά και μία αλμυρή, που αξίζει να δοκιμάσετε:
Τάρτα τατέν με ανανά

Τάρτα τατέν με καραμελωμένα κρεμμυδάκια και κατσικίσιο τυρί