Ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της αυθεντικής μεξικανικής κουζίνας αποκτά το χρώμα και τη γεύση της δικής μας ελληνικής παράδοσης. Μια συνταγή της ομάδας του Matzenta Kuzina del Sol στα Χανιά.
Υλικά
- 2,5 κιλά φρέσκο καλαμπόκι ολόκληρο βρασμένο
- ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
- 800 γρ. μοσχαρίσια ελιά σε μερίδες
- 4 ώριμες μεγάλες τομάτες στον τρίφτη
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουτί σούπας πελτέ
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κλωνάρι κανέλας
- 10 κόκκους μαύρους πιπεριού
- 5 σπόρους μπαχάρι
- 1 κουτί γλυκού κύμινο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 κομμάτια λαδόκολλα ψησίματος 20 χ 20 εκ.
- αλάτι, πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κομμάτια κρέατος μέχρι να ροδίσουν και αποσύρουμε. Στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο μαζί με τον πελτέ, σβήνουμε με κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το κρέας και την τριμμένη τομάτα. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας μας.
Βήμα 2
Αφού ξεσποριάσουμε τα καλαμπόκια, τα χτυπάμε σε μπλέντερ μαζί με το αλάτι, την πιπεριά και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Χωρίζουμε σε 4 μέρη και με κουτάλι την απλώνουμε στις λαδόκολλες και την κλείνουμε σε φάκελο.
Βήμα 3
Σε κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει και μέσα σε σίτα ή σε ατμομάγειρα τοποθετούμε τους φακέλους και ατμίζουμε για 5′. Βγάζουμε από τον ατμό, ανοίγουμε τον φάκελο και με κουτάλι τοποθετούμε το μοσχαράκι μας πάνω στο καλαμπόκι.
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος