takos_spanakopita_anoigma
clock icon
1:30'

«Τάκος» σπανακόπιτα από το Sense

Υλικά

    Μερίδες:

    Για τη φάρσα σπανάκι

  • 250 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα και πλυμένα
  • ½ κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και καλά πλυμένο
  • 70 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 40 γρ. καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 150 γρ. μπεσαμέλ
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την κρέμα άνηθου

  • 6 φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 ματσάκια άνηθο
  • 1 μεσαία πατάτα ψιλοκομμένη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • Για την ολοκλήρωση του πιάτου

  • ροδίτικες λαδόπιτες
  • φέτα πικάντικη, σκληρή
  • μυρώνια
  • φάρσα σπανάκι
  • κρέμα άνηθου
  • ε.π. ελαιόλαδο

Συνταγή για «τάκο» σπανακόπιτα από το Sense στη Διονυσίου Αεροπαγίτου.

Φάρσα σπανάκι: Σε μια κατσαρόλα πλατιά, σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα σέσκουλα χοντροκομμένα μέχρι να μαραθούν κι αυτά. Στη συνέχεια βάζουμε το σπανάκι χοντροκομμένο προσεκτικά και αλατίζουμε διατηρώντας στη φωτιά για 3-4′.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αρωματικά και βγάζουμε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει από τα περιττά υγρά. Όταν στραγγίξει η γέμιση, προσθέτουμε την μπεσαμέλ, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε αν απαιτείται αλάτι και λίγο πιπέρι.

Κρέμα άνηθου: Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμύδι και τα κοτσάνια άνηθου ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε την πατάτα και καλύπτουμε με νερό ή ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τελειώνουμε με ξύσμα λεμόνι, τα φύλλα άνηθου ψιλοκομμένα, αλάτι και δίνουμε μια βράση. Πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ, σε υψηλή ταχύτητα, με όσο το δυνατόν λιγότερα υγρά μέχρι να προκύψει μια λεία υφή.

Κόβουμε τις λαδόπιτες είτε σε στρογγυλό σχήμα (διαμέτρου 8-10 εκ.) είτε ορθογώνιες και τοποθετούμε την κάθε μία πάνω σε ανάλογου μεγέθους κομμένες λαδόκολλες. Γεμίζουμε αρχικά με τη φάρσα σπανάκι. Προσθέτουμε πάνω απο τη φάρσα με τη βοήθεια σακούλας ζαχαροπλαστικής λίγη κρέμα άνηθου.

Στη συνέχεια τρίβουμε αρκετή φέτα, γαρνίρουμε με λίγα φύλλα από μυρώνια και ολοκληρώνουμε με λίγο καλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Φάρσα σπανάκι: Σε μια κατσαρόλα πλατιά, σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα σέσκουλα χοντροκομμένα μέχρι να μαραθούν κι αυτά. Στη συνέχεια βάζουμε το σπανάκι χοντροκομμένο προσεκτικά και αλατίζουμε διατηρώντας στη φωτιά για 3-4′.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αρωματικά και βγάζουμε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει από τα περιττά υγρά. Όταν στραγγίξει η γέμιση, προσθέτουμε την μπεσαμέλ, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε αν απαιτείται αλάτι και λίγο πιπέρι.

Βήμα 2

Κρέμα άνηθου: Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμύδι και τα κοτσάνια άνηθου ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε την πατάτα και καλύπτουμε με νερό ή ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τελειώνουμε με ξύσμα λεμόνι, τα φύλλα άνηθου ψιλοκομμένα, αλάτι και δίνουμε μια βράση. Πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ, σε υψηλή ταχύτητα, με όσο το δυνατόν λιγότερα υγρά μέχρι να προκύψει μια λεία υφή.

Κόβουμε τις λαδόπιτες είτε σε στρογγυλό σχήμα (διαμέτρου 8-10 εκ.) είτε ορθογώνιες και τοποθετούμε την κάθε μία πάνω σε ανάλογου μεγέθους κομμένες λαδόκολλες. Γεμίζουμε αρχικά με τη φάρσα σπανάκι. Προσθέτουμε πάνω απο τη φάρσα με τη βοήθεια σακούλας ζαχαροπλαστικής λίγη κρέμα άνηθου.

Στη συνέχεια τρίβουμε αρκετή φέτα, γαρνίρουμε με λίγα φύλλα από μυρώνια και ολοκληρώνουμε με λίγο καλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.