Τα φυλλώδη λαχανικά και τα χόρτα είναι ο εφιάλτης κάθε ανθρώπου που αποφασίζει να τα μαγειρέψει… Σπανάκι, μαρούλι, χόρτα: είναι υλικά για πολλά πιάτα, είναι θρεπτικά και υγιεινά. Ωστόσο, είναι τόσο δύσκολο να τα πλύνουμε σωστά που τα αποφεύγουμε ή προτιμούμε λύσεις κατεψυγμένων προϊόντων…

Γιατί πρέπει να τα πλένουμε καλά
Τα χορταρικά και όλα τα πράσινα λαχανικά είναι επιρρεπή σε παράσιτα και διάφορα ζωύφια. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων. Παράλληλα, είναι πολύ εύκολο να μαζεύουν χώμα και ακαθαρσίες στα φύλλα τους ή τα κοτσάνια τους.
Το σωστό πλύσιμο είναι απαραίτητο ώστε να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τις επικίνδυνες ουσίες των φυτοφαρμάκων αλλά και τις φυσικές ακαθαρσίες του εδάφους.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για ένα σωστό πλύσιμο των χορταρικών:

– Βάζουμε τα φυλλώδη λαχανικά κάτω από τη βρύση για ένα γρήγορο αρχικό ξέβγαλμα αμέσως μόλις γυρίσετε σπίτι από το μανάβικο ή το σουπερμάρκετ. Το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς συγκεντρώνεται στα κοτσάνια, γι’ αυτό φροντίζουμε να τα αφαιρούμε αμέσως. Αν δεν θέλετε να τα πετάξετε μπορείτε να πλύνετε ξεχωριστά (και πολύ σχολαστικά) και να τα φυλάξετε για τα χρησιμοποιήσετε αργότερα σε ζωμούς λαχανικών ή άλλες συνταγές.

– Ελέγχουμε τα φύλλα. Αν υπάρχουν κομμάτια που έχουν αρχίσει να μαυρίζουν, τότε τα πετάμε. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα χόρτα, ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία.

– Τοποθετούμε τα χόρτα σε μια μεγάλη σαλατιέρα γεμάτη νερό (ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα) και τα ανακατεύουμε για λίγο.

– Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα άλλο σκεύος όπου έχουμε προσθέσει αλατόνερο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον. Αφού περάσει το 20λεπτο, τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι ενώ τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε πετσέτες ή χαρτί κουζίνας. Για πιο σχολαστικό πλύσιμο, μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε ξίδι ή μαγειρική σόδα.

– Αν δεν είναι η ώρα για να μαγειρέψουμε, τότε αφού βεβαιωθούμε ότι έχουν στεγνώσει, τα τοποθετούμε σε δοχεία στρωμένα με χαρτί κουζίνας (που απορροφά την υγρασία). Τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 7-10 μέρες.