pitta_gemista_anoigma
clock icon
60'

Στριφτή πίτα «γεμιστά»

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού σουμάκ
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι ανθέων
  • 1.300 ml ζωμό λαχανικών
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

«Κλείνουμε» όλη τη γεύση, τα αρώματα και τη νοστιμιά που έχουν τα αγαπημένα μας γεμιστά, σε μία στριφτή πίτα.

Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ και το ξεπλένουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό για 2'-3' και έπειτα το σουρώνουμε.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Έπειτα σοτάρουμε το ρύζι, προσθέτουμε τον πελτέ, το σκόρδο, την πάπρικα και το σουμάκ και σβήνουμε με το κρασί.

Κατόπιν, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μέλι και τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά.  Αποσύρουμε από τη φωτιά

Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και, τέλος, όλα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ανακατεύουμε για άλλη μια φορά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Απλώνουμε τη γέμιση σε ένα ταψί να κρυώσει, ανακατεύοντας απαλά.

Ανοίγουμε τη συσκευασία με τα χωριάτικα φύλλα σε πάγκο εργασίας και τα τοποθετούμε ανά δύο, το ένα πάνω στο άλλο.

Χωρίζουμε τη γέμιση ανάλογα με το πόσα διπλά φύλλα ετοιμάσαμε.

Σε κάθε διπλό φύλλο βάζουμε γέμιση στη μία άκρη. Λαδώνουμε το φύλλο και τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.

Σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 30 εκ. τοποθετούμε τα ρολά σχηματίζοντας κύκλο και ραντίζοντας ξανά από πάνω με επιπλέον ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25'-30' μέχρι να ροδίσει.

Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ και το ξεπλένουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό για 2'-3' και έπειτα το σουρώνουμε.

Βήμα 2

Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Έπειτα σοτάρουμε το ρύζι, προσθέτουμε τον πελτέ, το σκόρδο, την πάπρικα και το σουμάκ και σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 3

Κατόπιν, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μέλι και τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά.  Αποσύρουμε από τη φωτιά

Βήμα 4

Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και, τέλος, όλα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ανακατεύουμε για άλλη μια φορά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 5

Απλώνουμε τη γέμιση σε ένα ταψί να κρυώσει, ανακατεύοντας απαλά.

Βήμα 6

Ανοίγουμε τη συσκευασία με τα χωριάτικα φύλλα σε πάγκο εργασίας και τα τοποθετούμε ανά δύο, το ένα πάνω στο άλλο.

Βήμα 7

Χωρίζουμε τη γέμιση ανάλογα με το πόσα διπλά φύλλα ετοιμάσαμε.

Βήμα 8

Σε κάθε διπλό φύλλο βάζουμε γέμιση στη μία άκρη. Λαδώνουμε το φύλλο και τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.

Βήμα 9

Σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 30 εκ. τοποθετούμε τα ρολά σχηματίζοντας κύκλο και ραντίζοντας ξανά από πάνω με επιπλέον ελαιόλαδο.

Βήμα 10

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25'-30' μέχρι να ροδίσει.

Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY