piperopita-anoigma
clock icon
1:10'

Στριφτή πιπερόπιτα

Υλικά

  • 450γρ. φύλλο κρούστας
  • 700γρ. πιπεριές πολύχρωμες (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες), σε λεπτές λωρίδες
  • 3-4 ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
  • 300γρ. φέτα τριμμένη
  • 100γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + 4 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό, για το άλειμμα
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Αντί να κάνετε την πιπερόπιτα σας στριφτή μπορείτε να στρώσετε απλώς τα μισά φύλλα κρούστας σε ταψί, λαδώνοντάς τα ένα ένα, να απλώσετε πάνω τους όλη τη γέμιση και να τη σκεπάσετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα επίσης ένα ένα. Τέλος, χαράζετε επιφανειακά την πίτα, τη ραντίζετε με λίγο νεράκι και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο.

Με πιπεριές φτιάχνεται μια πεντανόστιμη και άκρως καλοκαιρινή πίτα που θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση και τα αρώματά της.

Σοτάρετε τις πιπεριές με τρεις κουταλιές της σούπας λάδι για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε λίγο αλάτι και αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά.
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύετε τις λιαστές ντομάτες με τα τυριά, το μαϊντανό, τον άνηθο και λίγο πιπέρι. Προσθέτετε τις πιπεριές. Χωρίζετε το μίγμα σε τόσα μέρη όσα και τα φύλλα κρούστας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε στον πάγκο ένα φύλλο κρούστας και το αλείφετε με το μίγμα λαδιού-βουτύρου. Στην κάτω άκρη απλώνετε κατά μήκος ένα μέρος της γέμισης αφήνοντας 2εκ. από τις πλαϊνές άκρες. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα στα μισά του τυλίγματος για να μη φύγει η γέμιση.
Κρατάτε τη μια άκρη του ρολού με το ένα χέρι και με το άλλο το στρίβετε προσεκτικά δύο τρεις φορές τριγύρω έτσι ώστε να αποκτήσει σχήμα σαλιγκαριού. Το τοποθετείτε στο κέντρο ενός λαδωμένου, στρογγυλού και κατά προτίμηση ρηχού ταψιού. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά τοποθετώντας το επόμενο ρολό στο τέλος του προηγούμενου και τυλίγοντάς το γύρω γύρω, έτσι ώστε όλη η πίτα στο ταψί να αποκτήσει σχήμα σαλιγκαριού.
Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με το χτυπημένο κρόκο και την ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε τις πιπεριές με τρεις κουταλιές της σούπας λάδι για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε λίγο αλάτι και αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά.

Βήμα 2

Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύετε τις λιαστές ντομάτες με τα τυριά, το μαϊντανό, τον άνηθο και λίγο πιπέρι. Προσθέτετε τις πιπεριές. Χωρίζετε το μίγμα σε τόσα μέρη όσα και τα φύλλα κρούστας.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε στον πάγκο ένα φύλλο κρούστας και το αλείφετε με το μίγμα λαδιού-βουτύρου. Στην κάτω άκρη απλώνετε κατά μήκος ένα μέρος της γέμισης αφήνοντας 2εκ. από τις πλαϊνές άκρες. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα στα μισά του τυλίγματος για να μη φύγει η γέμιση.

Βήμα 4

Κρατάτε τη μια άκρη του ρολού με το ένα χέρι και με το άλλο το στρίβετε προσεκτικά δύο τρεις φορές τριγύρω έτσι ώστε να αποκτήσει σχήμα σαλιγκαριού. Το τοποθετείτε στο κέντρο ενός λαδωμένου, στρογγυλού και κατά προτίμηση ρηχού ταψιού. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά τοποθετώντας το επόμενο ρολό στο τέλος του προηγούμενου και τυλίγοντάς το γύρω γύρω, έτσι ώστε όλη η πίτα στο ταψί να αποκτήσει σχήμα σαλιγκαριού.

Βήμα 5

Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με το χτυπημένο κρόκο και την ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή