Η στραπατσάδα μπριάμ είναι ένας υπέροχος συνδυασμός δύο αγαπημένων ελληνικών πιάτων: της παραδοσιακής στραπατσάδας με αυγά και ντομάτα και του καλοκαιρινού μπριάμ. Πρόκειται για μία πολύ νόστιμη συνταγή, που αξιοποιεί φρέσκα λαχανικά και προσφέρει πλούσια γεύση με απλά υλικά.

Υλικά
- 8 αυγά
- 4 μικρά κολοκυθάκια
- 2 μελιτζάνες
- 1 πατάτα
- 2 πιπεριές, πράσινη και κόκκινη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 1.200 γρ. ντομάτες, σφιχτές και ώριμες
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- ¼ κουτ. γλυκού ρίγανη
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το σερβίρισμα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Tips
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μπριάμ που περίσσεψε σε κάποια άλλη παρασκευή, αρκεί να το εμπλουτίσουμε με επιπλέον σάλτσα ντομάτας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε τις μισές ντομάτες σε κυβάκια και τις υπόλοιπες τις τρίβουμε στον ρεντέ. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε ομοιόμορφο μέτριο μέγεθος, σε μισές φέτες ή τέταρτα. Τις πιπεριές σε μέτρια κομμάτια και το κρεμμύδι σε φέτες.
Βήμα 2
Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά τα λαχανικά για 10' να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 25', μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Βήμα 3
Σπάμε τα αυγά ολόκληρα μέσα στη σάλτσα. Μόλις αρχίζει να πήζει το ασπράδι ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξουν τα αυγά.
Βήμα 4
Αποσύρουμε, σερβίρουμε στα πιάτα με ψωμί και μαϊντανό.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη