strapatsada_briam_anoigma

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 8 αυγά
  • 4 μικρά κολοκυθάκια
  • 2 μελιτζάνες
  • 1 πατάτα
  • 2 πιπεριές, πράσινη και κόκκινη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1.200 γρ. ντομάτες, σφιχτές και ώριμες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • ¼ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Tips

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μπριάμ που περίσσεψε σε κάποια άλλη παρασκευή, αρκεί να το εμπλουτίσουμε με επιπλέον σάλτσα ντομάτας.

Η στραπατσάδα μπριάμ είναι ένας υπέροχος συνδυασμός δύο αγαπημένων ελληνικών πιάτων: της παραδοσιακής στραπατσάδας με αυγά και ντομάτα και του καλοκαιρινού μπριάμ. Πρόκειται για μία πολύ νόστιμη συνταγή, που αξιοποιεί φρέσκα λαχανικά και προσφέρει πλούσια γεύση με απλά υλικά.

Κόβουμε τις μισές ντομάτες σε κυβάκια και τις υπόλοιπες τις τρίβουμε στον ρεντέ. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε ομοιόμορφο μέτριο μέγεθος, σε μισές φέτες ή τέταρτα. Τις πιπεριές σε μέτρια κομμάτια και το κρεμμύδι σε φέτες.

Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά τα λαχανικά για 10' να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 25', μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Σπάμε τα αυγά ολόκληρα μέσα στη σάλτσα. Μόλις αρχίζει να πήζει το ασπράδι ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξουν τα αυγά.

Αποσύρουμε, σερβίρουμε στα πιάτα με ψωμί και μαϊντανό.

 

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τις μισές ντομάτες σε κυβάκια και τις υπόλοιπες τις τρίβουμε στον ρεντέ. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε ομοιόμορφο μέτριο μέγεθος, σε μισές φέτες ή τέταρτα. Τις πιπεριές σε μέτρια κομμάτια και το κρεμμύδι σε φέτες.

Βήμα 2

Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά τα λαχανικά για 10' να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 25', μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βήμα 3

Σπάμε τα αυγά ολόκληρα μέσα στη σάλτσα. Μόλις αρχίζει να πήζει το ασπράδι ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξουν τα αυγά.

Βήμα 4

Αποσύρουμε, σερβίρουμε στα πιάτα με ψωμί και μαϊντανό.

 

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη