Δροσερά, νόστιμα και χορταστικά spring rolls που θα λατρέψετε. Τη γεύση τους απογειώνει η σάλτσα φιστικιού.

Υλικά
- 1 μεγάλο καρότο, σε λεπτές λωρίδες
- 1 αγγούρι, σε λεπτές λωρίδες
- 1 πιπεριά, σε λεπτές λωρίδες
- 1 αβοκάντο, σε λεπτές φέτες
- 8 φύλλα ρυζιού
- ½ ματσάκι φύλλα δυόσμου
- ½ ματσάκι φρέσκα φύλλα κόλλιανδρου
- ½ ματσάκι φρέσκα φύλλα βασιλικού
- ½ φλιτζ. φιστικοβούτυρο
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας ή ταμάρι
- 1 κουτ. σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 1 κουτ. σούπας ξίδι ρυζιού
- 1 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
- 1 κουτ. σούπας νερό (ή επιπλέον αν χρειαστεί να αραιώσει η σάλτσα)
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ¼ κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικά)
Μερίδες: 4
Για τα spring rolls
Για τη σάλτσα φιστικιού
Διαδικασία
Βήμα 1
Spring rolls: Αρχικά ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά και τα φρέσκα μυρωδικά, κόβοντας τα καρότα, το αγγούρι και την πιπεριά σε λωρίδες και φέτες.
Βήμα 2
Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό. Βουτάμε κάθε φύλλο ρυζιού στο νερό για περίπου 10''-15'', μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο ρυζιού σε μια καθαρή επιφάνεια και τοποθετούμε λίγα από τα λαχανικά και τα μυρωδικά στο κέντρο του.
Βήμα 4
Διπλώνουμε τις πλευρές του προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγουμε σφιχτά για να σχηματίσουμε ένα ρολάκι.
Βήμα 5
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα ρυζιού και τα υλικά.
Βήμα 6
Σάλτσα φιστικιού: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το φιστικοβούτυρο, τη σάλτσα σόγιας (ή ταμάρι), το μέλι (ή σιρόπι αγαύης), το ξίδι ρυζιού, τον χυμό λάιμ και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 7
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το τριμμένο τζίντζερ (αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε καλά. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό για να την αραιώσουμε μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή.
Βήμα 8
Σερβίρουμε τα ωμοφαγικά ρολάκια σε μια πιατέλα με τη σάλτσα φιστικιού σε μικρά μπολ για βούτηγμα.
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY