Είναι σούπερ υγιεινό πιάτο, φινετσάτο, με έντονο χρώμα, που συνδυάζει το γλυκό και το αλμυρό στην τέλεια ισορροπία!
Υλικά
- 500γρ. σπαγγέτι
- ½ φλιτζάνι ξίδι βαλσαμικό
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 300γρ. παντζάρια ψημένα, σε λεπτές φέτες
- 100γρ. σπανάκι
- 100γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
- 200γρ. κατσικίσιο τυρί
- φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
- ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Για να ψήσετε τα παντζάρια, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, πιπέρι, φρέσκο θυμάρι, τα περιχύνετε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τα τυλίγετε το καθένα χωριστά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, για 40-45 λεπτά περίπου, ανάλογα το μέγεθός τους.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα σουρώνετε κρατώντας λίγο από το νερό τους. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 2
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ξίδι με το μέλι και βράζετε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μειωθεί ο όγκος των υγρών και να πάρετε ένα μίγμα σαν σιρόπι.
Βήμα 3
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια χαμηλή κατσαρόλα και ρίχνετε το σκόρδο, τα παντζάρια, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε για 2 λεπτά. Σβήνετε με το σιρόπι και ανακατεύετε να γλασαριστούν τα υλικά.
Βήμα 4
Προσθέτετε τα μακαρόνια, το σπανάκι και ανακατεύετε. Προσθέτετε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσατε αν χρειάζεται. Τέλος ρίχνετε τα φουντούκια, το τυρί, ανακατεύετε και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.
Βήμα 5
Σερβίρετε το σπαγγέτι γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού, ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κάτη