Η ντοματόσουπα είναι από τις πιο αγαπημένες μου σούπες. Η ιδανική ζητά απεγνωσμένα τις ώριμες, γλυκές, κατακόκκινες και υπερώριμες ντομάτες του Αυγούστου. Όταν με πιάνει η νοσταλγία στη μέση του χειμώνα, την φτιάχνω με κονκασέ κι αμέσως η κουζίνα μοσχοβολά ήλιο και καλοκαίρι. Μια πολύ υγιεινή σούπα, που χορταίνει χωρίς να σε γεμίζει θερμίδες.
Υλικά
- 200 γρ. χυλοπιτάκι ψιλό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 5-6 φέτες μπέικον πολύ ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 200γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 400γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
- 100γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 3 λίτρα ζεστό νερό
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Αντί για ξερό μπορείτε να βάλετε φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη.
- Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο νερό 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο.
- Σ’αυτή τη συνταγή ταιριάζουν ωραία και τα ψιλοκομμένα κατεψυγμένα μανιτάρια.
- Ταιριάζουν όλα τα είδη συντηρημένης ντομάτας αλλά το κονκασέ δίνει περισσότερο απ’όλα την αίσθηση της φρέσκιας ντομάτας. Αν την φτιάξετε καλοκαίρι, θα αντικαταστήσετε το κονκασέ με 2 κιλά υπερώριμες, ξεφλουδισμένες ντομάτες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Περνάτε το κονκασέ από το μπλεντεράκι.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το μπέικον μαζί με το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και την πιπεριά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.
Βήμα 3
Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνετε τη ντομάτα μαζί με τη ζάχαρη και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε στην κατσαρόλα νερό, κατά προτίμηση ζεστό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε και το χυλοπιτάκι μαζί με τον βασιλικό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύετε και σερβίρετε τη σούπα ζεστή.