solomos me glaso moustarda slider_237875281
clock icon
1:15'

Σολομός ψημένος με γλάσο μουστάρδας και σερβιρισμένος με τηγανίτες πατάτας

Υλικά

  • 4 φιλέτα σολομού 200γρ. το καθένα
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Wholegrain
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • Για τις τηγανίτες

  • 500γρ. πατάτες καθαρισμένες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 120γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Για το σερβίρισμα

  • πράσινη σαλάτα της επιλογής σας

Ένα ελαφρύ και νόστιμο πιάτο με σολομό και αρωματικές τηγανίτες πατάτας. Η μουστάρδα Maille Wholegrain με ολόκληρους σπόρους σιναπιού κάνει το σολομό μοναδικά γευστικό.

Πρώτα ετοιμάζετε το μίγμα για τις τηγανίτες: Σε μία κατσαρόλα βράζετε πολύ ελαφρά τις πατάτες και αφού κρυώσουν λίγο τις τρίβετε στον τρίφτη και τις ρίχνετε σε μπολ.
Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και το ρίχνετε στο μπολ με την τριμμένη πατάτα. Προσθέτετε τον άνηθο, αλατοπίπερο και το μισό αλεύρι. Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά, δοκιμάζετε και προσθέτετε επιπλέον αλατοπίπερο, αν χρειάζεται κι όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια ζύμη που θα πλάθεται. Την αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει.
Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και αναμιγνύετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα με το μέλι, το ελαιόλαδο και λίγο άνηθο. Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα του σολομού και από τις δύο πλευρές και τα αλείφετε με το μίγμα της μουστάρδας. Τα αραδιάζετε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο.
Όσο ψήνεται ο σολομός φτιάχνετε και τις τηγανίτες: Χωρίζετε τη ζύμη και την πλάθετε σε μπάλες που μετά πατάτε να γίνουν πλακέ και τις ψήνετε σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι που θα αλείφετε κάθε φορά με ελαιόλαδο. Ψήνετε τις τηγανίτες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τις ακουμπάτε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρετε το σολομό με τις τηγανίτες της πατάτας σε πιάτα, προσθέτοντας και λίγη πράσινη σαλάτα της επιλογής σας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε το μίγμα για τις τηγανίτες: Σε μία κατσαρόλα βράζετε πολύ ελαφρά τις πατάτες και αφού κρυώσουν λίγο τις τρίβετε στον τρίφτη και τις ρίχνετε σε μπολ.

Βήμα 2

Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και το ρίχνετε στο μπολ με την τριμμένη πατάτα. Προσθέτετε τον άνηθο, αλατοπίπερο και το μισό αλεύρι. Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά, δοκιμάζετε και προσθέτετε επιπλέον αλατοπίπερο, αν χρειάζεται κι όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια ζύμη που θα πλάθεται. Την αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει.

Βήμα 3

Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και αναμιγνύετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα με το μέλι, το ελαιόλαδο και λίγο άνηθο. Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα του σολομού και από τις δύο πλευρές και τα αλείφετε με το μίγμα της μουστάρδας. Τα αραδιάζετε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο.

Βήμα 4

Όσο ψήνεται ο σολομός φτιάχνετε και τις τηγανίτες: Χωρίζετε τη ζύμη και την πλάθετε σε μπάλες που μετά πατάτε να γίνουν πλακέ και τις ψήνετε σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι που θα αλείφετε κάθε φορά με ελαιόλαδο. Ψήνετε τις τηγανίτες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τις ακουμπάτε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 5

Σερβίρετε το σολομό με τις τηγανίτες της πατάτας σε πιάτα, προσθέτοντας και λίγη πράσινη σαλάτα της επιλογής σας.