Το κρητικό σφουγγάτο με βλίτα είναι ουσιαστικά μια ζουμερή και τρυφερή ομελέτα σαν πίτα, χορταστική για τις ημέρες που θέλουμε να απολαμβάνουμε νόστιμα και ελαφριά φαγητά, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Υλικά
- 8 αυγά
- 600 γρ. τρυφερά βλίτα, χοντροκομμένα τα τρυφερά φύλλα και κοτσάνια
- 150 γρ. σκληρή φέτα ή ανθότυρο
- 2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 4 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Tips
- Εκτός από βλίτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χόρτα εποχής ή να εμπλουτίσουμε με κολοκυθοανθούς.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα βαθύ τηγάνι 28 εκ. ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα βλίτα και αλατίζουμε.
Βήμα 2
Αφού αρχίζουν να μαραίνονται, προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι νερό και ξεκινάμε να τα αχνίζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε για 5' σε μέτρια χαμηλή φωτιά.
Βήμα 3
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι. Περιχύνουμε τα βλίτα με τη μισή ποσότητα από τα αυγά, κουνάμε ελαφρά το τηγάνι και προσθέτουμε τη φέτα. Μαγειρεύουμε το σφουγγάτο για περίπου 10'-12'.
Βήμα 4
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα αυγά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι. Μαγειρεύουμε ακόμη για 10', αποσύρουμε και αφήνουμε το σφουγγάτο 5' να σφίξει.
Βήμα 5
Κατόπιν σερβίρουμε σε πιατέλα με λίγη τριμμένη φέτα και φύλλα δυόσμου, αν θέλουμε.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη