SFOYGATO ME KOLOKYTHAKIA KAI ANITHO – Αντίγραφο
clock icon
40'

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια και άνηθο

Υλικά

  • 8 αυγά, χτυπημένα καλά
  • 750γρ. κολοκυθάκια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της Μυτιλήνης με πολλές παραλλαγές.

Σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το 1/3 φλιτζανιού από το ελαιόλαδο, τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν και να απορροφήσουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο.

Χτυπάμε τα αυγά σε μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με τα κολοκυθάκια. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, όταν κάψει, ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζουμε το σφουγγάτο σε μεγάλο καπάκι ή στρογγυλό ταψί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και, όταν κάψει, τοποθετούμε το σφουγγάτο να ψηθεί από την άλλη μεριά.

Μεταφέρουμε σε πιατέλα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβετε σε τρίγωνα κομμάτια. Τρώγεται άνετα σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το 1/3 φλιτζανιού από το ελαιόλαδο, τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν και να απορροφήσουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο.

Βήμα 2

Χτυπάμε τα αυγά σε μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με τα κολοκυθάκια. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, όταν κάψει, ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζουμε το σφουγγάτο σε μεγάλο καπάκι ή στρογγυλό ταψί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και, όταν κάψει, τοποθετούμε το σφουγγάτο να ψηθεί από την άλλη μεριά.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε σε πιατέλα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβετε σε τρίγωνα κομμάτια. Τρώγεται άνετα σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή