21150506_00286_semi-frredo-karydas-me-rodopetala
clock icon
45'

Σεμιφρέντο καρύδας με ροδοπέταλα

Υλικά

    Για το σεμιφρέντο

  • 6 κρόκους + 6 ασπράδια αβγών
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 300γρ. κρέμα καρύδας
  • ¾ φλιτζανιού καρύδα τριμμένη
  • ¼ φλιτζανιού από το σιρόπι με το ροδόνερο
  • 400ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα ροδοπέταλα (φούξια ή κόκκινα), βρώσιμα
  • Για τη βάση

  • ½ φλιτζάνι φιστίκια αράπικα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι καρύδα τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φέτα λεμόνι
  • 6 κουτ. σούπας ροδόνερο
  • Για το σερβίρισμα

  • ροδοπέταλα φούξια ή κόκκινα

Tips

  • Πριν από τη χρήση πλένετε τα ροδοπέταλα πρώτα πολύ καλά και τα στεγνώνετε με χαρτί.
  • Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τριαντάφυλλα για φαγητό ή γλυκό δεν τα αγοράζετε από ανθοπωλείο γιατί έχουν χημικά.
  • Αν δεν βρείτε φρέσκα ροδοπέταλα βρώσιμα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με αποξηραμένα.

Σε ταξιδεύει σε ανοιξιάτικους, ανθισμένους κήπους…

Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι για 15 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ροδόνερο και αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε το σεμιφρέντο: Ανακατεύετε σε μπεν μαρί τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Βάζετε σε ένα μπολ την κρέμα καρύδας, το σιρόπι, την τριμμένη καρύδα και ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε στο μίγμα καρύδας την κρέμα γάλακτος, τα ροδοπέταλα και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις, με τη βοήθεια μιας κουτάλας από σιλικόνη (μαρίζ), μέχρι να ενωθούν οι κρέμες. Τέλος, προσθέτετε τη μαρέγκα και ανακατεύετε ξανά με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Αδειάζετε την κρέμα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ καλυμμένη εσωτερικά με μεμβράνη, απλώνετε ομοιόμορφα, σκεπάζετε και φυλάτε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες, μέχρι να παγώσει.

Για τη βάση: Ζεσταίνετε το βούτυρο μέχρι να λιώσει, προσθέτετε τα φιστίκια και την καρύδα και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το σεμιφρέντο σκορπάτε το μίγμα της βάσης από πάνω και το πιέζετε ελαφρώς να κολλήσει.

Για το σερβίρισμα: Αναποδογυρίζετε το σεμιφρέντο σε μια πιατέλα, σκορπάτε ροδοπέταλα από πάνω και σερβίρετε.

Φωτογραφία:Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι για 15 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ροδόνερο και αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε το σεμιφρέντο: Ανακατεύετε σε μπεν μαρί τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Βάζετε σε ένα μπολ την κρέμα καρύδας, το σιρόπι, την τριμμένη καρύδα και ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε στο μίγμα καρύδας την κρέμα γάλακτος, τα ροδοπέταλα και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις, με τη βοήθεια μιας κουτάλας από σιλικόνη (μαρίζ), μέχρι να ενωθούν οι κρέμες. Τέλος, προσθέτετε τη μαρέγκα και ανακατεύετε ξανά με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βήμα 3

Αδειάζετε την κρέμα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ καλυμμένη εσωτερικά με μεμβράνη, απλώνετε ομοιόμορφα, σκεπάζετε και φυλάτε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες, μέχρι να παγώσει.

Βήμα 4

Για τη βάση: Ζεσταίνετε το βούτυρο μέχρι να λιώσει, προσθέτετε τα φιστίκια και την καρύδα και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το σεμιφρέντο σκορπάτε το μίγμα της βάσης από πάνω και το πιέζετε ελαφρώς να κολλήσει.

Βήμα 5

Για το σερβίρισμα: Αναποδογυρίζετε το σεμιφρέντο σε μια πιατέλα, σκορπάτε ροδοπέταλα από πάνω και σερβίρετε.

Φωτογραφία:Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb