Μια νόστιμη σαλάτα φουλ στην πρωτεΐνη και τον σίδηρο, η οποία μπορεί να σταθεί μόνη της και ως ελαφρύ γεύμα.
Υλικά
- 250γρ. κινόα
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
- 200γρ. φακές ψιλές επιλογής
- 1 αγγούρι καθαρισμένο, σε καρεδάκια
- 200γρ. ντοματίνια, σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, σε καρεδάκια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι δυόσμο, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
- 200γρ. ΓΑΛΠΟ τυρί φέτα Π.Ο.Π., σε μικρούς κύβους (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
- ½ κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρο, ελαφρά σπασμένους σε γουδί
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σαλάτα
Για τη βινεγκρέτ
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεπλένετε αρκετές φορές την κινόα και τη βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτετε 500ml ζωμό, ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση.
Βήμα 2
Χαμηλώνετε τη φωτιά (σε μέτρια) και σιγοβράζετε για 15-18 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε μ’ ένα καπάκι και αφήνετε να κρυώσει.
Βήμα 3
Ξεπλένετε τις φακές και τις βάζετε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά και βράζετε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, τις σουρώνουτε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Βήμα 4
Για τη βινεγκρέτ: σε ένα μπολάκι ρίχνετε τον χυμό, το ξύσμα, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε με ένα πιρούνι και προσθέτετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 5
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύετε την κινόα και τις φακές με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το αγγούρι, τα ντοματίνια, την πιπεριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Ρίχνετε και τη φέτα και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε με τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα και σερβίρετε.