Μια πολύ ιδιαίτερη σαλάτα με αγκινάρες που ψήνονται στη σχάρα και αρωματίζονται από μια δροσερή σάλτσα μαϊντανού.
Υλικά
- 4 αγκινάρες άγριες
- 2 λεμόνια, τον χυμό
- 4 πατάτες μέτριες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αφρίνα, μαύρο πιπέρι
- 1 ματσάκι μαϊντανού
- ½ ματσάκι μυρώνια
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 40 ml χυμό λεμονιού
- 20 ml μηλόξιδο
- 10 ml μέλι ανθέων
- 30 γρ. μουστάρδα πικάντικη
Μερίδες: 6-8
Για τη σαλάτα
Για σάλτσα μαϊντανού
Διαδικασία
Βήμα 1
Σαλάτα: Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες (τα οποία κρατάμε, αν θέλουμε, για τη σαλάτα) και κόβουμε τις αγκινάρες σε κυδωνάτα κομμάτια, περίπου στα 6 την καθεμία. Τις ρίχνουμε σε νερό μαζί με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Βήμα 2
Ψήνουμε τις πατάτες στα κάρβουνα με τη φλούδα ολόκληρες μέσα στη στάχτη, τυλιγμένες σε λαδόκολλα και έπειτα τις αγκινάρες στη σχάρα για 6΄-7΄ προσέχοντας να μείνουν τραγανές.
Βήμα 3
Σάλτσα μαϊντανού: Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια αραιή σάλτσα.
Βήμα 4
Κόβουμε τις πατάτες στα δύο και σερβίρουμε σε πιατέλα με τις αγκινάρες, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM