Μία πολύ υγιεινή και γευστική σαλάτα με κινόα και ποικιλία σπόρων, που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τύψεις και σε περιόδους δίαιτας.
Υλικά
- 40γρ. κολοκυθόσπορους, ψίχα
- 40γρ. ηλιόσπορους, ψίχα
- 40γρ. λιναρόσπορους
- 60γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 200γρ. κινόα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 12 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- χυμό από 2 λεμόνια
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη βινεγκρέτ
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στο γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία. Βάζετε όλους τους σπόρους και τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και ψήνετε στο φούρνο για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο με μια σπάτουλα για να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές. Τους αφήνετε να κρυώσουν.Βήμα 2
Γεμίζετε ένα μπολ με νερό και ρίχνετε μέσα την κινόα. Την αφήνετε για 5 λεπτά και την ξεπλένετε με άφθονο νερό τουλάχιστον 3 φορές, για να φύγει η πικρή ουσία που την περιβάλλει.Βήμα 3
Βάζετε την πλυμένη κινόα σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε 1 λίτρο νερό και βράζετε για 15 λεπτά. Τη σουρώνετε σε ψιλό σουρωτήρι και την αφήνετε για 5 λεπτά να στραγγίξει καλά.Βήμα 4
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 15 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μαλακώσει αλλά χωρίς να καεί. Αν χρειαστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά.Βήμα 5
Με πιρούνι ανακατεύετε την κινόα και τη ρίχετε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τους σπόρους και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.Βήμα 6
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ και χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη, να ομογενοποιηθούν.Βήμα 7
Περιχύνετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, πασπαλίζετε με τον δυόσμο, ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα και σερβίρετε.Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης