Μαγειρεύουμε αυτό το ιδιαίτερα νόστιμο όσπριο, που δεν θέλει πολύ μούλιασμα, με το ξεχωριστό άρωμα της μαραθόριζας και την πιπεράτη γεύση του τζίντζερ.
Υλικά
- Μερίδες: 3-4
- 300γρ. ροβίτσα
- 1 μαραθόριζα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 60ml ε.π. ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, τριμμένο
- 1 καρότο, χοντροτριμμένο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου, καυτό
- 40γρ. τζίντζερ φρέσκο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζουμε τη ροβίτσα σε νερό για 3-4 ώρες. Στη συνέχεια τη ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να την καλύπτει και μόλις πάρει βράση τη βράζουμε για 4΄-5΄. Τη σουρώνουμε. Κόβουμε τη μαραθόριζα και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ψιλές ροδέλες. Από τα φρέσκα κρεμμυδάκια χρησιμοποιούμε και τα πράσινα φύλλα.
Βήμα 2
Σε μία χύτρα ταχύτητος ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μαραθόριζα με το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον τριμμένο μαραθόσπορο για 2΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ροβίτσα και το καρότο και κατόπιν τον καυτό ζωμό. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, κλείνουμε τη χύτρα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς αρκετά και σιγοβράζουμε για περίπου 10΄ ή μέχρι να μαλακώσει το όσπριο.
Βήμα 3
Όταν είναι έτοιμο, τρίβουμε το τζίντζερ σε πολύ ψιλό τρίφτη και το προσθέτουμε στο φαγητό μαζί με τον χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφού πάρει μια-δυο βράσεις ακόμη, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M