Ένα σιγομαγειρεμένο στους χυμούς του μοσχαράκι, με τη σάλτσα του να αναδεικνύει όλα τα αρώματα από τα λαχανικά που το συνοδεύουν στην κατσαρόλα. Σερβίρεται συνήθως με ζυμαρικά.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Ένα σιγομαγειρεμένο στους χυμούς του μοσχαράκι, με τη σάλτσα του να αναδεικνύει όλα τα αρώματα από τα λαχανικά που το συνοδεύουν στην κατσαρόλα. Σερβίρεται συνήθως με ζυμαρικά.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Ροσμπίφ: Κόβουμε σε φέτες τα καρότα και τα κρεμμύδια. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το σέλινο. Σε κατσαρολάκι βράζουμε 500 ml νερό και διαλύουμε τον κύβο λαχανικών.
Σε μία άλλη κατσαρόλα, που κλείνει με καπάκι, τσιγαρίζουμε το κρέας στο ελαιόλαδο περίπου 5', γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές. Συμπληρώνουμε με τον ζωμό μέχρι τη μέση του κρέατος, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αρωματικά (καρότα, κρεμμύδια, μαϊντανό, σέλινο, ξύσμα μανταρινιού), αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοψήνουμε το κρέας, σε χαμηλή φωτιά, για 3 ώρες. Γυρίζουμε το κρέας κάπου-κάπου. Όταν έχει ψηθεί, σβήνουμε τη φωτιά και το βγάζουμε σε μία πιατέλα.
Με το μίνι μπίμερ λιώνουμε τα λαχανικά που μένουν στην κατσαρόλα για να πάρουμε μία σάλτσα.
Με μία κουτάλα βάζουμε σε ένα φλιτζάνι λίγη ποσότητα από τη σάλτσα και διαλύουμε μία κουτ. σούπας κορν φλάουρ.
Ανάβουμε την εστία σε χαμηλή θερμοκρασία, αδειάζουμε τη σάλτσα μέσα, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Πριν σερβίρουμε, και αφού το κρέας έχει κρυώσει, αφαιρούμε τον σπάγκο και το κόβουμε σε φέτες.
Συνοδεύουμε το ροσμπίφ μπρεζέ με ζυμαρικά που μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με τη σάλτσα και περίπου 80 γρ. τυρί τριμμένο, παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι.
Καρότα με σάλτσα πουλέτ: Κόβουμε τα καρότα σε φέτες. Τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει. Όταν μαλακώσουν καλά τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα. Κρατάμε το νερό. Τα σοτάρουμε με 10 γρ. βούτυρο και τους προσθέτουμε πιπέρι.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 20 γρ. βούτυρο και 2 κουτ. σούπας αλεύρι, ανακατεύοντας σε σιγανή φωτιά, μέχρι το χρώμα του μείγματος να γίνει ελαφριά σκούρο.
Προσθέτουμε, ανακατεύοντας, λίγο-λίγο νερό στο οποίο είχαν βράσει τα καρότα. Όταν η σάλτσα δέσει, προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα καρότα ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης