Αυτή η συνταγή για την ψητή φέτα που είναι τυλιγμένη σε αμπελόφυλλα αποτελεί έναν πρώτης τάξεως μεζέ – ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό τσιπουράκι.

Υλικά
- 20 αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βαζάκι
- 1 κομμάτι φέτα, 200 γρ. περίπου
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
- 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. γλυκού βαλσαμική κρέμα
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την τυλιχτή φέτα
Για την κρύα σάλτσα ντομάτας
Tips
- Ανάλογα με το πόσο μαλακή ή σκληρή είναι η φέτα που θα επιλέξουμε, προσαρμόζουμε αντίστοιχα και τον χρόνο ψησίματος
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε σε δύο δόσεις και ζεματάμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα για 10΄. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Τα ακουμπάμε σε μπόλικο χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
Βήμα 2
Απλώνουμε τα αμπελόφυλλα σε καθαρό πάγκο εργασίας, το ένα κατά το ήμισυ πάνω στο άλλο, ώστε να κλείσουμε μέσα τη φέτα, σαν δεματάκι. Ακουμπάμε μέσα το κομμάτι της φέτας, πασπαλίζοντας με πιπέρι, μπούκοβο και ρίγανη και από τις δύο πλευρές.
Βήμα 3
Κλείνουμε καλά και πιέζουμε ελαφρά να φύγουν τα περιττά υγρά. Αλείφουμε τα φύλλα εξωτερικά με ελαιόλαδο και ψήνουμε το πακετάκι για 10΄ περίπου από την κάθε πλευρά στη σχάρα ή σε καυτό σχαροτήγανο ή σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Δεν θέλουμε να λιώσει η φέτα αλλά να ζεσταθεί καλά και να μαλακώσει.
Βήμα 4
Σάλτσα: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά. Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτο την ψητή φέτα και γύρω προσθέτουμε τη σάλτσα