Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης ετοιμάζει ολόκληρες ψητές πατάτες φούρνου και της γεμίζει με σύγκλινο Μάνης, γραβιέρα Αργολίδας κι ένα αυγό. Η πατάτα σε μια από τις πιο πιο νόστιμες εκδοχές της.
Υλικά
- 4 μεγάλες πατάτες μακρόστενες γύρω στα 350 γρ.
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 250 γρ. σύγκλινο ψιλοκομμένο
- 30 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. γραβιέρα Αργολίδας
- 4 βιολογικά αυγά
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Τρυπάμε με ένα πιρούνι από την πάνω μεριά τις πατάτες και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις χαράζουμε στην πάνω μεριά.
Βήμα 2
Σκάβουμε με το ειδικό εργαλείο, ώστε να πάρουν σχήμα σαν μικρές βαρκούλες. Κρατάμε την ψίχα από τις πατάτες σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το σύγκλινο, το βούτυρο, τη γραβιέρα και το αλάτι. Γεμίζουμε προσεκτικά τις πατάτες, όχι μέχρι επάνω, ώστε να έχει χώρο για να καθίσει το αυγό και τις ψήνουμε στο φούρνο σε ένα ταψί για περίπου 10΄.
Βήμα 3
Σπάμε από ένα αυγό σε κάθε πατάτα. Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και ψήνουμε ξανά για περίπου 2΄με 3΄. Αποσύρουμε και σερβίρουμε.
Styling: Elena Jeffrey, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφιές: Studio M