patates gemistes small
clock icon
40'

Ψητές πατάτες στον φούρνο με σύγκλινο, αυγό μελάτο και μαϊντανό

Υλικά

  • 4 μεγάλες πατάτες μακρόστενες γύρω στα 350 γρ.
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. σύγκλινο ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 60 γρ. γραβιέρα αιγοπρόβεια
  • 4 αυγά βιολογικής γεωργίας Νώμα
  • αλάτι

Oλόκληρες ψητές πατάτες φούρνου με σύγκλινο Μάνης, γραβιέρα Αργολίδας και αυγό. Η πατάτα σε μια από τις πιο πιο νόστιμες εκδοχές της.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι από την πάνω μεριά τις πατάτες και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις χαράζουμε στην πάνω μεριά.

Σκάβουμε με το ειδικό εργαλείο, ώστε να πάρουν σχήμα σαν μικρές βαρκούλες. Κρατάμε την ψίχα από τις πατάτες σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το σύγκλινο, το βούτυρο, τη γραβιέρα και το αλάτι. Γεμίζουμε προσεκτικά τις πατάτες, όχι μέχρι επάνω, ώστε να έχει χώρο για να καθίσει το αυγό και τις ψήνουμε στο φούρνο σε ένα ταψί για περίπου 10΄.

Σπάμε από ένα αυγό σε κάθε πατάτα. Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και ψήνουμε ξανά για περίπου 2΄με 3΄. Αποσύρουμε και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Τρυπάμε με ένα πιρούνι από την πάνω μεριά τις πατάτες και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις χαράζουμε στην πάνω μεριά.

Βήμα 2

Σκάβουμε με το ειδικό εργαλείο, ώστε να πάρουν σχήμα σαν μικρές βαρκούλες. Κρατάμε την ψίχα από τις πατάτες σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το σύγκλινο, το βούτυρο, τη γραβιέρα και το αλάτι. Γεμίζουμε προσεκτικά τις πατάτες, όχι μέχρι επάνω, ώστε να έχει χώρο για να καθίσει το αυγό και τις ψήνουμε στο φούρνο σε ένα ταψί για περίπου 10΄.

Βήμα 3

Σπάμε από ένα αυγό σε κάθε πατάτα. Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και ψήνουμε ξανά για περίπου 2΄με 3΄. Αποσύρουμε και σερβίρουμε.