Ένα διαφορετικό, πιο θαλασσινό, γκρατέν. Σερβίρεται με μια δροσερή πράσινη σαλάτα, και γίνεται ένα χορταστικό κυρίως. Η γλύκα της γλυκοπατάτας σε συνδυασμό με τη γραβιέρα και τον τόνο, φέρνει τη γευστική ισορροπία.
Ένα διαφορετικό, πιο θαλασσινό, γκρατέν. Σερβίρεται με μια δροσερή πράσινη σαλάτα, και γίνεται ένα χορταστικό κυρίως. Η γλύκα της γλυκοπατάτας σε συνδυασμό με τη γραβιέρα και τον τόνο, φέρνει τη γευστική ισορροπία.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές φέτες ίδιου πάχους με μαντολίνο ή με το εργαλείο που τρίβουμε το λάχανο (στη λεπτή ρύθμιση) ή πολύ προσεκτικά με κοφτερό μαχαίρι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τον τόνο, το κρεμμύδι και το περισσότερο τυρί, μαζί με λίγο αλατοπίπερο.
Αλείφουμε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος με ελαιόλαδο και κάνουμε μια στρώση με γλυκοπατάτες και απλώνουμε από πάνω λίγο μείγμα τόνου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 40΄-50΄ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθούν οι πατάτες. Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα.
Απόδοση συνταγής: Δώρα Δημήτρουλα- Φωτογραφία: Gareth Morgans, Mike English, Vinny Whiteman, Kris Kirham