Φτιάχνουμε ψητά παντζάρια με πετιμέζι, δενδρολίβανο και εσπεριδοειδή. Το δενδρολίβανο θα ενισχύσει τη νοστιμιά του.
Υλικά
- Μερίδες:4
- 5 πολύχρωμα παντζάρια
- 10 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
- 1 κλαδάκι θυμάρι
- 1 πορτοκάλι
- 1 γκρέιπφρουτ
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- λίγα φύλλα δυόσμου
- 2 κ.σ. ξίδι
- 2 σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
- 50 γρ. καβουρδισμένα καρύδια
- λίγα τρυφερά φύλλα πράσινης σαλάτας
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε καλά τα παντζάρια και τα τυλίγουνε σε αλουμινόχαρτο βάζοντας αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, μερικά φυλλαράκια δενδρολίβανο και λίγο θυμάρι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 170ο C. Από το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ βγάζουμε κάποια φιλετάκια για το γαρνίρισμα.
Βήμα 2
Μόλις ψηθούν τα παντζάρια, τα καθαρίζουμε όσο είναι ζεστά, τα κόβουμε σε ένα μπολ και τα μαρινάρουμε με το πετιμέζι, λίγο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, το σκόρδο, λίγα φύλλα δυόσμου, λίγο ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και στύβουμε τον χυμό από το πορτοκάλι που έχει μείνει.
Βήμα 3
Σερβίρουμε στο πιάτο και γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο σύκο, τα καρύδια και διάσπαρτα τα φιλετάκια από το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ, καθώς και φύλλα πράσινης σαλάτας