Οι Millennials αγαπούν τις διεθνείς γεύσεις κι αυτά τα ψητά μήλα με τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας είναι ακαταμάχητα
Υλικά
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
- 800 γρ. ξινόμηλα, σε μικρούς κύβους
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
- 1 λάιμ, τον χυμό
- 10 φύλλα φρέσκο δυόσμο
- 1 πρέζα κανέλα
- ½ πρέζα γαρίφαλο
- 220 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
- 200 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 170 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας κανέλα, σε σκόνη
- 120 ml νερό
- 140 ml κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
- 65 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
- 1 πρέζα αλάτι
Μερίδες: 4
Για τα μήλα
Για το κραμπλ
Για τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας
Διαδικασία
Βήμα 1
Κραμπλ: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και με τα χέρια μας τα ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα. Κάνουμε ένα μπαστουνάκι και το βάζουμε τυλιγμένο με μεμβράνη στην κατάψυξη.
Βήμα 2
Σάλτσα καραμέλας: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε επάνω σε σιγανή φωτιά να γίνει ξανθιά σκούρα καραμέλα. Ρίχνουμε το νερό και έπειτα την κρέμα γάλακτος με πολλή προσοχή. Αφήνουμε να βράσει ελαφρά και στο τέλος, μόλις λιώσει η καραμέλα και ενσωματωθεί, τότε αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι.
Βήμα 3
Μήλα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε τα μήλα και τη ζάχαρη. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να μαγειρευτούν. Μόλις βγάλουν τα υγρά τους, τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι μικρό.
Βήμα 4
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και τρίβουμε το παγωμένο κραμπλ σε χοντρό τρίφτη πάνω από τα μαγειρεμένα μήλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 20΄.
Βήμα 5
Αφήνουμε το κραμπλ να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα περιχύνοντας με τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας.