sparonefri-gemisto-me-feta
clock icon
1:10'

Ψαρονέφρι γεμιστό με φέτα, κρεμμύδι και σάλτσα pesto

Υλικά

  • 2 ψαρονέφρια μέτρια
  • Για τη γέμιση

  • 150γρ. φέτα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα του κρέατος
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα pesto

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ φυλλαράκια βασιλικού
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ αμύγδαλα ασπρισμένα
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα πολύ νόστιμο πιάτο για το κυριακάτικο και το γιορτινό τραπέζι που συνδυάζει αρμονικά τη φέτα στη γέμιση του φιλέτου με τη σάλτσα pesto.

Ετοιμάζετε αρχικά τη γέμιση: Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζετε τη φέτα, ρίχνετε τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι.
Παίρνετε τα δύο ψαρονέφρια και τα τρυπάτε με το ειδικό εργαλείο κατά μήκος. Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού του γλυκού τα γεμίζετε με το μίγμα της φέτας. Πιάνετε τις άκρες τους με μια οδοντογλυφίδα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και σοτάρετε τα γεμιστά ψαρονέφρια από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σβήνετε με το κρασί και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί και να πήξει η σάλτσα. Τα βγάζετε από τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα pesto: Ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το κεφαλοτύρι, το βασιλικό, τα αμύγδαλα και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενής πολτός. Αν είναι πολύ πηχτός, αραιώνετε με λίγο νεράκι που προσθέτετε κουταλίτσα κουταλίτσα.
Βγάζετε τα ψαρονέφρια από το τηγάνι, τα κόβετε σε λεπτές φετούλες και τα περιχύνετε με τη σάλτσα pesto. Σερβίρετε στο τραπέζι γαρνίροντας με πουρέ σελινόριζας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε αρχικά τη γέμιση: Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζετε τη φέτα, ρίχνετε τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι.

Βήμα 2

Παίρνετε τα δύο ψαρονέφρια και τα τρυπάτε με το ειδικό εργαλείο κατά μήκος. Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού του γλυκού τα γεμίζετε με το μίγμα της φέτας. Πιάνετε τις άκρες τους με μια οδοντογλυφίδα.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και σοτάρετε τα γεμιστά ψαρονέφρια από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σβήνετε με το κρασί και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί και να πήξει η σάλτσα. Τα βγάζετε από τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη σάλτσα pesto: Ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το κεφαλοτύρι, το βασιλικό, τα αμύγδαλα και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενής πολτός. Αν είναι πολύ πηχτός, αραιώνετε με λίγο νεράκι που προσθέτετε κουταλίτσα κουταλίτσα.

Βήμα 5

Βγάζετε τα ψαρονέφρια από το τηγάνι, τα κόβετε σε λεπτές φετούλες και τα περιχύνετε με τη σάλτσα pesto. Σερβίρετε στο τραπέζι γαρνίροντας με πουρέ σελινόριζας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb