Το ψάρι μαρινάρεται και ψήνεται σε αμπελόφυλλα που το διατηρούν τρυφερό και ζουμερό.
Υλικά
- 60 αμπελόφυλλα περίπου ζεματισμένα
- 4 μεγάλες φέτες (ή φιλέτα) από λευκό ψάρι (γαλέος, συναγρίδα, σφυρίδα κ.ά.)
- 200ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους χοντροκοπανισμένους
- 1 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισου χοντροκοπανισμένους
- 100ml ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε τα φιλέτα ψαριού σε ένα μεγάλο μπολ, περιχύνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
Βήμα 2
Σε ένα ρηχό πιάτο ανακατεύουμε τον μαραθόσπορο, τους σπόρους γλυκάνισου, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και το μέλι.
Βήμα 3
Βγάζουμε τις φέτες (ή τα φιλέτα) του ψαριού από το ταψί και τα περνάμε και από τις δύο πλευρές από το μίγμα του ελαιόλαδου. Μετά τα πιέζουμε και από τις δύο πλευρές στο μίγμα των αρωματικών, ώστε να κολλήσει καλά επάνω τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βήμα 4
Σε ένα ξύλο κοπής στρώνουμε έξι οχτώ αμπελόφυλλα σε δύο σειρές, με τρόπο ώστε να μισοσκεπάζει το ένα το άλλο για να μη μείνουν κενά μεταξύ τους και να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο. Στο κέντρο του βάζουμε από μία φέτα (ή φιλέτο) ψαριού και τυλίγουμε γύρω τους τις άκρες των αμπελόφυλλων για να κολλήσουν επάνω της.
Βήμα 5
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τις υπόλοιπες φέτες και αμπελόφυλλα, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε τις τυλιγμένες φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στον φούρνο για 13-16 λεπτά. Τις σερβίρουμε τυλιγμένες στα αμπελόφυλλα, για να παραμείνουν ζουμερές. Ο καθένας θα ανοίξει το πακετάκι μόνος του. Συνοδεύουμε με ρύζι basmati ή πλιγούρι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb