prasopita-anoigma

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 280 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 κιλά πράσα, κομμένα σε φέτες
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ
  • Αλάτι, πιπέρι

Φτιάχνουμε μια εύκολη πίτα με έτοιμο φύλλο κρούστας και πράσα, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Σε 1 κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αχνίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο και τα ανακατεύουμε με 1 ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό και το ρύζι, το οποίο βοηθάει για να πιει όλα τα υγρά από την φάρσα.

Μετά από 10'  τα βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση 10΄-15΄ να κρυώσει. Παίρνουμε 1 στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 εκ., το λαδώνουμε και απλώνουμε τα 3/4 των φύλλων, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.Στρώνουμε ομοιόμορφα τη φάρσα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τη βρέχουμε με λίγο νερό στην επιφάνεια, τη χαράζουμε μπακλαβαδωτά και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C με 170°C για περίπου 50΄με 1 ώρα.
Βγάζουμε την πίτα, την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: M. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε 1 κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αχνίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο και τα ανακατεύουμε με 1 ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό και το ρύζι, το οποίο βοηθάει για να πιει όλα τα υγρά από την φάρσα.

Βήμα 2

Μετά από 10'  τα βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση 10΄-15΄ να κρυώσει. Παίρνουμε 1 στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 εκ., το λαδώνουμε και απλώνουμε τα 3/4 των φύλλων, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.Στρώνουμε ομοιόμορφα τη φάρσα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τη βρέχουμε με λίγο νερό στην επιφάνεια, τη χαράζουμε μπακλαβαδωτά και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C με 170°C για περίπου 50΄με 1 ώρα.
Βγάζουμε την πίτα, την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: M. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M