Τρεις διαφορετικοί πουρέδες λαχανικών για να συνοδεύσετε ψάρια, πουλερικά ή κρεατικά.
Υλικά
- 300γρ. αρακά κατεψυγμένο
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 200ml ζωμό λαχανικών
- 100γρ. τρίμμα φέτας
- 20γρ. βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 400γρ. καρότα καθαρισμένα
- 2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου, κοπανισμένους
- 250ml ζωμό λαχανικών
- 20γρ. βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 500γρ. πατάτες πλυμένες καλά
- λίγες ίνες σαφράν
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 60ml γάλα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον πουρέ αρακά με δυόσμο
Για τον πουρέ καρότου με κύμινο
Για τον πουρέ πατάτας με σαφράν
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τον πουρέ αρακά: Βράζετε τον αρακά στο ζωμό των λαχανικών μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνετε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και τον πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Προσθέτετε τη φέτα και το δυόσμο, ανακατεύετε και μεταφέρετε τον πουρέ σε πιατέλα. Σερβίρετε γαρνίροντας με κορυφούλες φρέσκου δυόσμου.Βήμα 2
Για τον πουρέ καρότου: Βράζετε τα καρότα στο ζωμό των λαχανικών μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το βούτυρο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιείτε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσετε μια βελούδινη κρέμα. Σερβίρετε τον πουρέ ζεστό και γαρνίρετε με ολόκληρους σπόρους από κύμινο.Βήμα 3
Για τον πουρέ πατάτας: Ζεσταίνετε το γάλα και ρίχνετε το σαφράν. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε σε μύλο λαχανικών ή με ραβδομπλέντερ. Ρίχνετε το γάλα με το σαφράν, προσθέτετε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τον πουρέ ζεστό.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb