Μια βλάχικη πίτα, με καταγωγή από τον θεσσαλικό κάμπο, που αξίζει να δοκιμάσετε.
Μουλιάζετε στο χλιαρό νερό τον τραχανά για μια ολόκληρη νύχτα. Την επομένη ανακατεύετε τον τραχανά με το ελαιόλαδο και λίγο αλατάκι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα ταψί και μεταφέρετε τον τραχανά μαζί με το ελάχιστο νεράκι που θα έχει απομείνει, γιατί θα το έχει ρουφήξει ο τραχανάς. Απλώνετε ομοιόμορφα και προσθέτετε πάνω του τη φέτα.
Μοιράζετε στην επιφάνεια ομοιόμορφα το βούτυρο σε κυβάκια και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αυτή η βλάχικη πίτα, με καταγωγή από τον θεσσαλικό κάμπο, τρώγεται σκέτη, αλμυρή αλλά και περιχυμένη με μέλι ή πασπαλισμένη με ζάχαρη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζετε στο χλιαρό νερό τον τραχανά για μια ολόκληρη νύχτα. Την επομένη ανακατεύετε τον τραχανά με το ελαιόλαδο και λίγο αλατάκι.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα ταψί και μεταφέρετε τον τραχανά μαζί με το ελάχιστο νεράκι που θα έχει απομείνει, γιατί θα το έχει ρουφήξει ο τραχανάς. Απλώνετε ομοιόμορφα και προσθέτετε πάνω του τη φέτα.
Βήμα 3
Μοιράζετε στην επιφάνεια ομοιόμορφα το βούτυρο σε κυβάκια και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Βήμα 4
Αυτή η βλάχικη πίτα, με καταγωγή από τον θεσσαλικό κάμπο, τρώγεται σκέτη, αλμυρή αλλά και περιχυμένη με μέλι ή πασπαλισμένη με ζάχαρη.