Eggs_benedict_Pizza
clock icon
2:0'

Πίτσα με αυγά μπένεντικτ

Υλικά

  • Μερίδες: 2
  • Για την πίτσα και τα αυγά

  • 125 γρ. έτοιµο µείγµα για βάση πίτσας
  • 4 αυγά
  • 4 φέτες προσούτο
  • 100 γρ. τυρί ρικότα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωµένο
  • ξύσµα από 1 λεµόνι
  • 50 γρ. µοτσαρέλα κίτρινη, σε κοµµάτια 3 εκ.
  • ½ µπάλα µοτσαρέλα λευκή
  • ½ µατσάκι βασιλικού (µικρό), µόνο τα φυλλαράκια
  • φύλλα σαλάτας baby, για συνοδεία
  • Για την πικάντικη σος ολαντέζ

  • 1 κρόκο αυγού
  • 125 γρ. βούτυρο κλαριφιέ* (θα χρειαστούµε 200 γρ. ως αρχική ποσότητα)
  • 2 κουτ. σούπας καυτερή κόκκινη σος της αρεσκείας σας

Όταν συνδυάζεις μια αφράτη, χειροποίητη πίτσα με σπέσιαλ αυγά και μια γευστικότατη σάλτσα, τότε δεν πρόκειται ούτε για πρόχειρο φαγητό, ούτε για brunch, αλλά για ένα χορταστικό και λαχταριστό κυρίως γεύμα.

Πίτσα: Ετοιµάζουµε τη βάση της πίτσας ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία και αφήνουµε για 1 ώρα να φουσκώσει ή µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αυγά: Σιγοβράζουµε τα αυγά για 4΄ σε κατσαρολάκι µε νερό που κοχλάζει και τα αφήνουµε σε ένα µπολάκι µε κρύο νερό να κρυώσουν.

Ψήνουµε για 2΄ τις δύο φέτες προσούτο στο γκριλ του φούρνου ή σε αντικολλητικό τηγάνι µέχρι να γίνουν τραγανές και τις ακουµπάµε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Βούτυρο κλαριφιέ: Λιώνουµε αργά 200 γρ. βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαµηλή φωτιά χωρίς να ανακατεύουµε. Αρχικά θα δηµιουργηθεί αφρός στην επιφάνεια ο οποίος θα υποχωρήσει σιγά-σιγά. Αφήνουµε για 5΄ εκτός φωτιάς και µε µια τρυπητή κουτάλα αφαιρούµε τυχόν αφρό που έχει αποµείνει στην επιφάνεια. Σουρώνουµε µε προσοχή, ώστε να αφήσουµε εκτός τα στερεά γάλακτος που θα έχουν διαχωριστεί από το υπόλοιπο, καθαρό, πλέον, βούτυρο.

Σος ολαντέζ: Βάζουµε ένα κατσαρολάκι γεµάτο κατά 1/3 µε νερό να βράσει. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και ακουµπάµε πάνω στο κατσαρολάκι ένα πυρίµαχο µπολάκι. Ρίχνουµε µέσα τον κρόκο του αυγού και χτυπάµε µε έναν αυγοδάρτη για 2΄-3΄ µέχρι να ασπρίσει, να αφρατέψει και να παστεριωθεί. Αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή τραβάµε το κατσαρολάκι στην άκρη γιατί το αυγό θα κόψει.

Σε αργή ροή ρίχνουµε µέσα το βούτυρο κλαριφιέ χτυπώντας µε αυγοδάρτη συνεχώς, µέχρι να πάρει την υφή της µαγιονέζας. Αν µοιάζει πολύ πηχτή, προσθέτουµε 1 κουτ. γλυκού καυτό νερό. Ενσωµατώνουµε και την καυτερή σος, αλατίζουµε και αφήνουµε το πυρίµαχο µπολ στην άκρη, διατηρώντας τη ζεστή μέχρι να σερβίρουμε.

Προθερµαίνουµε το γκριλ του φούρνου στη µέγιστη θερµοκρασία. Βάζουµε ένα µέτριο πυρίµαχο τηγάνι µε αποσπώµενο χερούλι να ζεσταθεί. Με έναν πλάστη ανοίγουµε τη ζύµη στο µέγεθος της βάσης του τηγανιού.

Σε ένα µπολάκι αναµειγνύουµε το τυρί ρικότα, το σκόρδο, το ξύσµα του λεµονιού και λίγο αλάτι. Μεταφέρουµε προσεκτικά τη ζύµη στο τηγάνι και από πάνω απλώνουµε το µείγµα του τυριού, αφήνοντας κενό 3 εκ. περιµετρικά. Μοιράζουµε και το υπόλοιπο προσούτο και τα δύο είδη µοτσαρέλας.

Μαγειρεύουµε για 5΄ µέχρι να πάρει χρώµα η ζύµη από κάτω και να φουσκώσει. Κατόπιν µεταφέρουµε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουµε για 5΄ στο γκριλ µέχρι το τυρί να λιώσει καλά και η ζύµη να ροδίσει.

Ξεφλουδίζουµε τα αυγά και τα µοιράζουµε στην πίτσα. Περιχύνουµε µε τη µισή ολαντέζ και ψήνουµε στο γκριλ για άλλα 2΄. Μοιράζουµε τον βασιλικό και το προσούτο σε κοµµάτια, και σερβίρουµε µε πράσινη σαλάτα και την υπόλοιπη σος ολαντέζ.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Κατερίνα Λυκουρέση, Elena Jeffrey - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Πίτσα: Ετοιµάζουµε τη βάση της πίτσας ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία και αφήνουµε για 1 ώρα να φουσκώσει ή µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 2

Αυγά: Σιγοβράζουµε τα αυγά για 4΄ σε κατσαρολάκι µε νερό που κοχλάζει και τα αφήνουµε σε ένα µπολάκι µε κρύο νερό να κρυώσουν.

Βήμα 3

Ψήνουµε για 2΄ τις δύο φέτες προσούτο στο γκριλ του φούρνου ή σε αντικολλητικό τηγάνι µέχρι να γίνουν τραγανές και τις ακουµπάµε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Βήμα 4

Βούτυρο κλαριφιέ: Λιώνουµε αργά 200 γρ. βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαµηλή φωτιά χωρίς να ανακατεύουµε. Αρχικά θα δηµιουργηθεί αφρός στην επιφάνεια ο οποίος θα υποχωρήσει σιγά-σιγά. Αφήνουµε για 5΄ εκτός φωτιάς και µε µια τρυπητή κουτάλα αφαιρούµε τυχόν αφρό που έχει αποµείνει στην επιφάνεια. Σουρώνουµε µε προσοχή, ώστε να αφήσουµε εκτός τα στερεά γάλακτος που θα έχουν διαχωριστεί από το υπόλοιπο, καθαρό, πλέον, βούτυρο.

Βήμα 5

Σος ολαντέζ: Βάζουµε ένα κατσαρολάκι γεµάτο κατά 1/3 µε νερό να βράσει. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και ακουµπάµε πάνω στο κατσαρολάκι ένα πυρίµαχο µπολάκι. Ρίχνουµε µέσα τον κρόκο του αυγού και χτυπάµε µε έναν αυγοδάρτη για 2΄-3΄ µέχρι να ασπρίσει, να αφρατέψει και να παστεριωθεί. Αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή τραβάµε το κατσαρολάκι στην άκρη γιατί το αυγό θα κόψει.

Βήμα 6

Σε αργή ροή ρίχνουµε µέσα το βούτυρο κλαριφιέ χτυπώντας µε αυγοδάρτη συνεχώς, µέχρι να πάρει την υφή της µαγιονέζας. Αν µοιάζει πολύ πηχτή, προσθέτουµε 1 κουτ. γλυκού καυτό νερό. Ενσωµατώνουµε και την καυτερή σος, αλατίζουµε και αφήνουµε το πυρίµαχο µπολ στην άκρη, διατηρώντας τη ζεστή μέχρι να σερβίρουμε.

Βήμα 7

Προθερµαίνουµε το γκριλ του φούρνου στη µέγιστη θερµοκρασία. Βάζουµε ένα µέτριο πυρίµαχο τηγάνι µε αποσπώµενο χερούλι να ζεσταθεί. Με έναν πλάστη ανοίγουµε τη ζύµη στο µέγεθος της βάσης του τηγανιού.

Βήμα 8

Σε ένα µπολάκι αναµειγνύουµε το τυρί ρικότα, το σκόρδο, το ξύσµα του λεµονιού και λίγο αλάτι. Μεταφέρουµε προσεκτικά τη ζύµη στο τηγάνι και από πάνω απλώνουµε το µείγµα του τυριού, αφήνοντας κενό 3 εκ. περιµετρικά. Μοιράζουµε και το υπόλοιπο προσούτο και τα δύο είδη µοτσαρέλας.

Βήμα 9

Μαγειρεύουµε για 5΄ µέχρι να πάρει χρώµα η ζύµη από κάτω και να φουσκώσει. Κατόπιν µεταφέρουµε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουµε για 5΄ στο γκριλ µέχρι το τυρί να λιώσει καλά και η ζύµη να ροδίσει.

Βήμα 10

Ξεφλουδίζουµε τα αυγά και τα µοιράζουµε στην πίτσα. Περιχύνουµε µε τη µισή ολαντέζ και ψήνουµε στο γκριλ για άλλα 2΄. Μοιράζουµε τον βασιλικό και το προσούτο σε κοµµάτια, και σερβίρουµε µε πράσινη σαλάτα και την υπόλοιπη σος ολαντέζ.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Κατερίνα Λυκουρέση, Elena Jeffrey - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος - Φωτογραφία: Studio LM