Πόσες φορές δεν έχουν περισσέψει ένα με δυο κομμάτια πίτσας για την επόμενη ημέρα; Πολλοί από εμάς καταλήγουμε να τη φυλάμε στο ψυγείο και να την καταβροχθίζουμε το επόμενο πρωί κρύα, έτσι όπως είναι. Αν υπάρχει φριτέζα αέρος στο σπίτι, μπορούμε σε ελάχιστο χρόνο να της δώσουμε την υφή που είχε όταν μας ήρθε η παραγγελία! Τι θέλουμε να πούμε; Ότι με αυτή την πραγματικά χρήσιμη ηλεκτρική συσκευή μπορούμε να έχουμε ακόμη και δυο μέρες μετά την παραγγελία μας το κομμάτι της πίτσας -που δεν φάγαμε άμεσα- ζεστό και με τραγανή τη ζύμη.

Κι αν βιαστείτε να πείτε μα το ίδιο δεν κάνει και ο φούρνος μικροκυμάτων; Μας ζεσταίνει ακόμη και την παγωμένη πίτσα σε μόλις 2 λεπτά; Ναι, σωστά, αλλά τα μικροκύματα θα κάνουν την πίτσα μας καυτή, όμως θα μαλακώσουν πολύ την τραγανή ζύμη της. Από την άλλη μεριά, αν επιλέξουμε το ζέσταμα των κομματιών μας στον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας μας, τότε μάλλον χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και για να προθερμανθεί και για να ζεσταθεί καλά η πίτσα. Στην τελευταία περίπτωση, λοιπόν, μιλάμε για σπατάλη και χρόνου και ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε δεν συμφέρει, πλέον, καθόλου.

Πώς ζεσταίνουμε την πίτσα στο air fryer;

Η φριτέζα αέρος είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή για να κάνουμε την κρύα πίτσα να έχει την υφή της φρεσκοψημένης. Ας δούμε λοιπόν πώς θα το πετύχουμε αυτό.

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε τη φριτέζα μας στους 180°C.
  • Στη συνέχεια, τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια της πίτσας, που μας περίσσεψαν σε μονή στρώση (όχι το ένα πάνω στο άλλο) και ιδανικά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν το χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να κάνετε και μερικές τρύπες στο χαρτί, έτσι ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσά τους ο θερμός αέρας, με τον οποίο λειτουργεί αυτή η συσκευή. Υπάρχουν επίσης στην αγορά αντικολλητικά χαρτιά σε στρογγυλό μέγεθος, ειδικά για αυτή την περίπτωση (όπως της αρχικής φωτογραφίας).
  • Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει τόσο ανάλογα με τη συσκευή και τον τύπο ή το μέγεθος του κάδου της, όσο και με το πάχος της ζύμης.
  • Υπάρχει, τέλος, και το προσωπικό κριτήριο φυσικά, δηλαδή του πώς ο καθένας μας θέλει τη ζύμη του: αρκετά τραγανή ή μαλακιά, λεπτή ή αφράτη; Οπότε θα πρέπει στα μισά του χρόνου να ανοίγετε και να τσεκάρετε την όψη της για να διαπιστώσετε με το μάτι, τελικά, αν είναι έτσι όπως την προτιμάτε.

Έξτρα tip:

Αν η πίτσα σας έχει στην επιφάνειά της φρέσκα μυρωδικά σε φύλλα, όπως για παράδειγμα βασιλικό, ή ρόκα, τότε καλύτερα να τα αφαιρέσετε προτού βάλετε τα κομμάτια της να ζεσταθούν, για να μην αλλοιωθούν και πικρίσουν. Θα τα φυλάξετε στην άκρη και θα τα τοποθετήσετε πάλι επάνω στην πίτσα σας μόλις την αφαιρέσετε από τη φριτέζα.

Και επειδή το air fryer μάς διευκολύνει τη ζωή αλλά ακόμη υπάρχουν πολλές απορίες για τη χρήση του, σας έχουμε τη λίστα με τους ενδεικτικούς χρόνους και θερμοκρασίες ψησίματος για φαγητά και γλυκά στη φριτέζα αέρος.