Πίτα με βουτυράτο φύλλο κουρού που κρύβει μέσα της τη νοστιμιά που προκύπτει όταν συνδυάζονται τα λαχανικά με τα τυριά και τα αλλαντικά. Γευστική, χορταστική και άκρως φθινοπωρινή.
Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. γιαούρτι
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 10 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 20 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρόκο αυγού (χτυπημένο με λίγο νερό)
- 1 κιλό λάχανο, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. καπνιστό λουκάνικο
- 100 γρ. ανθότυρο
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σκόνη
- 50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 2 αυγά μεγάλα
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτα
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 50 ml λευκό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη ζύμη χρησιμοποιούμε φύλλο κουρού ή φτιάχνουμε το παρακάτω
Για τη γέμιση:
Διαδικασία
Βήμα 1
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Στο μίξερ με φτερό, βάζουμε το τυρί κρέμα το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα άλευρα και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα για 2΄ μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη, χωρίζουμε στα δύο και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βήμα 2
Σε πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο, βάζουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε μέχρι να μαραθούν. Βάζουμε τον πελτέ, την πάπρικα και τον κόλιανδρο και σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για 2΄ και αποσύρουμε.
Βήμα 3
Προσθέτουμε λουκάνικο σε κομμάτια, ανθότυρο σπασμένο, φρυγανιά, αυγά, αλάτι, πιπέρι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε τα φύλλα περίπου 40 εκ. Σε ταψί 35 εκ. στρώνουμε το ένα φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, κλείνουμε τις άκρες. Αλείφουμε με αραιωμένο κρόκο, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50´.