Το κοτόπουλο αποκτά ξεχωριστή νοστιμιά αφού μείνει για μια ωρίτσα μέσα σε μια μαρινάδα με γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, πιπέρι και σαφράν. Ύστερα ψήνεται στο φούρνο πασπαλισμένο με φρυγανιά και σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι.
Υλικά
- 1.200γρ. φιλέτο κοτόπουλου, από μπουτάκια και στήθος, σε κύβους
- 2 κουτ. σούπας πικάντικη μουστάρδα τύπου Dijon
- 1½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
- ½ -1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγέν
- χυμό λεμονιού
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- ½γρ. στίγματα κρόκου Κοζάνης σε σκόνη (μισή δόση)
- φρυγανιά τριμμένη
- 2 φλιτζάνια ρύζι basmati
- 2 φλιτζάνια φιδέ, τριμμένο
- 2-3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το πιλάφι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και διαλύετε μέσα τον κρόκο. Αφήνετε να μείνει για 30 λεπτά.Βήμα 2
Κόβετε το κοτόπουλο σε μεγάλους κύβους και το περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε.Βήμα 3
Ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, τη μουστάρδα και το καυτερό πιπέρι. Βυθίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου στη σάλτσα γιαουρτιού ώστε να καλυφθούν και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 1 ώρα.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αραδιάζετε τα κομμάτια κοτόπουλου (μαζί με τη σάλτσα) σε πυρίμαχο σκεύος αλειμμένο με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το κοτόπουλο στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.Βήμα 5
Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και το αφήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το σερβίρετε με ρύζι basmati.Βήμα 6
Στο μεταξύ ξεπλένετε το ρύζι σε νερό, ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε καλά το σκόρδο μαζί με το φιδέ και το ρύζι σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν.Βήμα 7
Ρίχνετε και δυόμισι φλιτζάνια νερό, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε πολύ τη φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Το σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή