Από τα πιο δημοφιλή κρητικά γλυκά! Στην Ιεράπετρα τα φτιάχνουν τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ στη Σητεία προσφέρονται κυρίως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου και ετοιμάζονται με καρπούς από τη νέα σοδειά…
Υλικά
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- ¼ ποτηριού ζάχαρη
- 4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ ποτηριού ρακή
- ½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- ½ κουτ. γλυκού σόδα
- 2-3 ποτήρια αμύγδαλα και καρύδια ανακατεμένα, αλεσμένα
- ½ ποτήρι σουσάμι
- ¾ ποτηριού μέλι
- 1 κουτ. σούπας, κανέλα
- ξύσμα πορτοκαλιού
- ανθόνερο
- ζάχαρη άχνη
Για το φύλλο
Για τη γέμιση
Για το πασπάλισμα
Tips
- Μπορείτε να κόψετε την περιφέρεια της ζύμης με ροδελάκι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το φύλλο: Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για μερικά λεπτά. Ανακατεύετε τη ρακή με το πορτοκαλόζουμο και προσθέτετε τη σόδα. Ανακατεύετε και ρίχνετε το μίγμα στο λάδι.Βήμα 2
Προσθέτετε το αλεύρι λίγο λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα με το γάντζο ζυμώματος μέχρι να έχετε μια μάλλον σκληρή ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.Βήμα 3
Στο μεταξύ ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης. Πρέπει το μίγμα να είναι εύπλαστο. Ανοίγετε τη ζύμη λεπτό φύλλο και το κόβετε με κουπ πατ ή άλλο αντικείμενο σε δίσκους με διάμετρο 8εκ.Βήμα 4
Πλάθετε με τη γέμιση μικρά μπαστουνάκια και τα βάζετε στη μέση κάθε δίσκου. Διπλώνετε ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και πιέζετε για να κολλήσουν οι άκρες της ζύμης. Αραδιάζετε τα πατούδα σε λαδωμένο ή σκεπασμένο με λαδόκολλα ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30-35 λεπτά. Τα ραντίζετε με ανθόνερο και τα πασπαλίζετε μέχρι να καλυφθούν με άχνη ζάχαρη.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή